fallback

Чиста измама: Зачестиха фалшивите обяви за работа в социалните мрежи

"Всякакви обяви от социални мрежи, на които попадаме случайно, крият риск", предупреди Ваня Джупанова

26.07.2024 | 11:44 Автор: Вяра Димова

Зачестяват случаите на измамени българи с обещания за работа в чужбина. 

"Обявите са твърде примамливи, условията на труд, възнаграждението, хората се предоверяват. Не правят проучвания на дадения работодател, не се допитват до конкретните институции", каза експертът в Изпълнителната агенция "Главната инспекция по труда" Ваня Джупанова в "България сутрин".

Какви са правомощията на "Главната инспекция по труда"?

"Ако става въпрос за директно наемане с работодател в Германия, нашите правомощия са ограничени. Единственото можем да сезираме компетентните органи. Добре е да посочим кои са законосъобразните начини на заминаване в чужбина - на първо място чрез посредник, на второ - чрез предприятие, което осигурява временна работа, както и чрез командироване в рамките на предоставяне на услуги. За всяко едно от тези заминавания на нас ни е необходим писмен документ", обясни Джупанова пред Bulgaria ON AIR.

Примамките на работодателите в чужбина

"В законодателството изрично се посочва, че работодателят няма право да иска от нас предварително заплащането на каквито и да е такси, за да ни устрои на работа в чужбина. Такса за устройване, такса за пътуване, такса за настаняване - в един момент се наслагват много такси и със сигурност няма да се стигне до сключване на договор. Това си е чиста измама. В разгара на летния сезон тези обяви за работа са особено актуални. Всякакви обяви от социални мрежи, на които хората попадат случайно, крият риск техните права да бъдат нарушени", предупреди още Джупанова.

Тя напомни, че в сайта на Агенцията по заетостта може да бъде направена справка за регистрираните посредници и предприятия, осигуряващи временна работа. 

"Съветваме да направят предварителна справка. Ако се стигне до подписване на писмения документ, апелираме да бъдат запознати в дадената страна кои са институциите, които могат да помогнат. Имаме специален телефон, който е за работещите българи в чужбина - 0035928101747. Могат да се консултират с нас и да ги насочим", информира Джупанова.

Българският работник не може да бъде поставен в по-неблагоприятни условия спрямо местните работници, отбеляза гостът и посъветва да не подписваме документи, които не разбираме. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback