България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Добри новини за бизнеса относно компенсациите заради скъпия ток

Цветан Симеонов: До края на годината се надяваме да се нормализират цените

26.07.2024 | 11:01 Редактор: Тодор Петров

Асоциацията на организациите на българските работодатели призовава властта да предприеме спешни мерки заради високите цени на електроенергията. Организацията настоява за възобновяване на изплащането от държавата на компенсации за бизнеса заради скъпия ток. 

"Сравнително бързо реагираха държавните институции за процедура по възобновяване на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток. Не само покриват периода със задно действие - от 1 юли, намаляват тавана, от който започва компенсирането. Тежестта няма да бъде като в предишни години. Решението ще осигури на фирмите възможност за добри планове и успешно участие на международните пазари", коментира председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов за Bulgaria ON AIR.

Той обърна внимание, че цените на тока в голяма част от Западна Европа са два-три пъти по-ниски. По думите му основните причини за тези високи цени са завишената консумация заради жегите, недостигът на водни ресурси, увеличеният износ за съседни страни, както и увеличеният износ за Украйна.

По какъв начин и кога ще се нормализират цените?

"Разчитаме с приходите заради високите цени да могат да се посрещнат задълженията за компенсиране на фирмите. С падането на температурите ще се намали консумацията. Дай Боже да има повече дъждове, за да се включат ВЕЦ-овете в осигуряване на електричество. Извънредният ремонт на АЕЦ "Козлодуй" също да свърши бързо. До края на годината се надяваме да се нормализират цените", обясни Цветан Симеонов в "България сутрин".

Според него за Еврозоната и Шенген голяма част от вината е наша. Продължават критиките по отношение на борбата с корупцията, изтъкна Симеонов.

Гледайте целия разговор във видеото.