fallback

Кметът на Елин Пелин: Няма опасност за населението, но BG-ALERT не беше координирана

Изключително адекватна реакция от институциите, подчерта Ивайло Симеонов

26.07.2024 | 10:58 Автор: Беатрис Младжова

В село Гара Елин Пелин продължава да бъде отцепен районът, който е в близост до складовете за фойерверки, които се възпламениха вчера. Жителите са евакуирани и все още нямат право да се доближават до домовете си. 

"Към момента все още има остатъчни взривове, но те са с намаляващ интензитет и вярвам, че това до обяд ще свърши. Има екипи на пожарната, на МВР, самият министър е там на място. Няма как да се влезе вътре на мястото на инцидента, защото все още има взривове. Няма опасност за населението. Има две мобилни лаборатории за измерване на качеството на въздуха. Серният диоксид е в норми, фините прахови частици също", заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов за Bulgaria ON AIR.

По негови думи алармата, която трябва да уведоми жителите за тревога, се е включила по-късно и е всяла объркване.

"Изключително адекватна реакция от Министерския съвет, почти целият беше на място. BG-ALERT не беше координирана с кризисния щаб. Факт е, че единственото нещо, към което се стремим, е да бъдем най-адекватни към помощта си в една такава ситуация към гражданите. Благодаря за бързата и всеотдайна намеса на абсолютно всички институции. Единственият въпрос беше по отношение на това, че един час, може би малко по-късно, когато вече изговаряхме проблемите, се пусна тази аларма и тя допълнително вся неяснота как трябва да процедираме", допълни Симеонов.

Според него е нужна по-добра комуникация между институциите при кризисни ситуации. 

"Единственият ми коментар беше по отношение на това да се комуникира правилно между съответната институция, която позволява пускането на такава аларма и кризисния щаб, на който хората малко или много имат доверие по отношение на това какво трябва да се предприеме в такава ситуация", коментира още Симеонов.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България сутрин
fallback