fallback

Политолози: Ще забавят връщането на третия мандат

Липсват дебати и разговори по важни теми, казаха Атанас Радев и Лидия Даскалова

26.07.2024 | 10:51 Автор: Вяра Димова

Конституционния съд трябва да се произнесе по промените в Конституцията, които касаят назначаването на служебно правителство. 

"Има два важни въпроса - единият е как ще се произнесе по отношение на назначаването на служебния кабинет. Това ще промени много обстановката. На второ място е съдебната реформа, която беше предмет на анализ от страна на ЕК. Важен е и въпросът за това какво се случва с отменените разпоредби", каза политологът и юрист Лидия Даскалова в "България сутрин".

Президентът Румен Радев и сега може да влияе върху формата на служебния кабинет, подчерта политологът Атанас Радев.

"Но не е толкова свободен с размаха. За третия мандат не виждам дали ще има кой знае какви съществени промени, независимо дали това решение ще бъде в подкрепа или против промените. Политическата партия, която вземе третия мандат, ще трябва да бави мандата и да се възползва от това време до спекулираната дата за избори - 6 или 13 октомври 2024 г.", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Кой ще получи третия мандат?

"Политическите лидери призовават за край на 50-ото НС. Това означава, че то е изчерпано от смисъл. В това НС не просто няма разбирателство и има рекорден брой независими народни представители, но липсва дебат за политики. Гледаме престрелки, лични нападки. При когото и да се падне третият мандат, това НС е обречено. По-добре е да се фокусираме в това какво следва в бъдеще", смята Даскалова.

Необходимо е да се поставят неудобните теми, както и да се провежда структуриран диалог между различните институции и между партиите, посочи Радев.

"Няма платформа за диалог. Политическите партии са изчерпани. Поне да дадат назад и да дадат платформа за експертен кабинет, който да управлява", настоя той.

Кризите в държавата се използват политически?

"Трябва да се прави граница - за какво са виновни политиците и за какво не. Свидетел съм как се отварят теми в общественото пространство по неадекватен начин. Например - хората, които бяха против Истанбулската конвенция. Такива теми внимателно трябва да се използват в политическото пространство. Какво ново ляво биха могли да предложат лица, които принадлежат към старото ни ляво", анализира Даскалова.

Според Радев парламентите ще продължат да бъдат по-фрагментирани, което показва необходимостта от диалог.

"На хоризонта не се виждат нови политически субекти", смята той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback