fallback

Взривовете край Елин Пелин: Умишлени действия или случайност?

Доц. Милен Иванов, полк. Красимир Петров, Иван Савов анализираха ситуацията

26.07.2024 | 10:41 Автор: Елеонора Танева

"Трябва да се изчака да изгори всичко налично и тогава да се предприемат последващи действия. В тази ситуация няма с какво да се угаси този пожар, имаме черен барут димен и различни други елементи от Менделеевата таблица, които служат за ефекти. Докато не изгорят, няма как да се изгасят", заяви бившият заместник-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че е опасно пожарникари, без необходимата защитна екипировка, да се приближават и гасят, тъй като има осколки, хвърчат и части от бетонни стени. 

Къде е мястото на такива складове около населени места

Доц. Иванов добави, че Законът за устройство на територия указва къде да се изграждат такива складове, а Законът за контрол на взривните вещества разпорежда как се охранява и съхраняват в него пироизделията.

Експертът по боеприпаси полк. Красимир Петров заяви пред Bulgaria ON AIR, че в закона няма посочено точно отстояние за построяване на склада от населено място, а се правят изчисления.

"Аз съм против такива складове да бъдат толкова близо до населени места. Мой колега, който е влизал снощи, каза, че взривът е започнал при подготовката на тези пиротехнически изделия. Взривът е започнал в офис, а не в складовете, до складовете е имало хартии, които от малките пиротехнически изделия се запалват и тогава пиротехническите изделия започват да хвърчат", съобщи полк. Красимир Петров.

Той уточни също, че може да има по-тежки последствия, ако се влезе още сега на терен, а започване на работа на място 24 часа след последния взрив е практика, прилагана и при взривовете на Петолъчката, Карнобат, която не е законово формулирана. 

Инцидент или умишлени действия

Криминалистът Иван Савов не изключи вероятността за умишлени действия, довели до трагедията. 

"Все още не е ясно дали се касае за авария, настъпила благодарение на немарливост на служител, или саботаж. Случайности са трудно допустими. Лично за себе си допускам хипотезата за някакъв вид умишлeно въздействие, дали е саботаж от конкурент или е на лична основа, не можем да спекулираме преди разследващите да влязат. За пореден път няма да има отговорни, няма да има виновни, ще се окаже лошо стечение на обстоятелствата", коментира Савов.

Ролята на BG-ALERT в извънредни ситуации

Криминалистът посочи, че системата за предупреждение BG-ALERT не работи добре. На същото мнение е и бившият заместkик-ректор на Академията на МВР. 

"Не сработи във Воден, явно от презастраховка сработи сега - хората получиха съобщение "Евакуирайте се, има пожар". Кой как се евакуира, има болни хора, уплашени, не могат да се ориентират. Това допълнително усложни нетипичната за местната власт обстановка. Съобщението не поражда само задължение за евакуация, когато се обяви бедствено положение се ограничават някои от правата на гражданите и полицейските органи имат право да извършат принудителна евакуация", каза доц. Милен Иванов.

По думите му има тежък дефицит за обучeние на органите и гражданите в извънредни ситуации.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback