България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Говорят медалистите ни от международната олимпиада по математика

Марин Христов, Биляна Димитрова и Борис Гачевски се завърнаха с медали от състезанието

25.07.2024 | 12:06 Редактор: Беатрис Младжова

Най-добрите български ученици по математика спечелиха 5 медала от най-престижното състезание по математика в света за годината. На 65-ата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала. 

"Това е трета международна олимпиада за мен и всяка е различна, защото не можеш да очакваш какви задачи ще дадат, каква ще бъде атмосферата, всяка олимпиада се провежда в различна страна. Справихме се много добре с всички обстоятелства и направихме най-доброто", сподели ученикът Марин Христов в "България сутрин". 

Олимпиадата се оказва предизвикателство, но в крайна сметка отборът жъне успехи.

"Най-голямото предизвикателство беше, че това е най-голямата международна олимпиада и на мен ми беше за първи път да участвам, а също така и последната, което добавяше допълнително напрежение, защото искаме да завършим добре, но се получи", допълни ученичката Биляна Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

"Успокоихме се и отборът се подкрепяше доста добре. Това ни помогна да се сплотим и да се представим добре", поясни ученикът Борис Гачевски.

По думите на Марин Христов е доста трудно да стигнем водещите държави заради строгата им подготовка, но въпреки това поддържаме добри резултати на всяка олимпиада.

"На тези олимпиади държави като Китай, САЩ и Корея са сред първите три, като те имат целогодишни подготовки и много по-интензивни програми, които няма как да репликираме в България, но все пак поддържаме предни места в Европа и света на всяка олимпиада, и то не само по математика", коментира той.

Според Биляна Димитрова и Борис Гачевски най-трудно е да успееш да разпределиш времето, за което да бъдат решени задачите, тъй като всяка има индивидуално ниво на трудност.

"Форматът на олимпиадата е 2 дни и имаме 4 часа и половина за 3 задачи, които трябва да бъдат описани подробно и е малко трудно да се балансира времето, защото трета задача е вече много трудна, втора е средна и когато отхвърлиш първа, трябва да прецениш коя имаш време да решиш", посочи Димитрова.

"И в двата дни трета задача е най-трудна. Изисква много знания и концентрация, за да се справиш. Вторите задачи през двата дни също бяха предизвикателни. Най-голямото предизвикателство е да разбереш как да си разпределяш времето и да се успокоиш", добави Гачевски.

Гледайте целия разговор във видеото.