България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По схемата на украинските бежанци трябва да настанят пострадалите от пожарите

На това мнение е хотелиерът Стоил Далевски

25.07.2024 | 11:15 Редактор: Беатрис Младжова

Хората, чиито къщи изгоряха в пожарите през последните дни, ще могат да бъдат настанени в хотели, така както това се прави за украинските бежанци. Това обяви служебният премиер Димитър Главчев. 

"По пътя на логиката би трябвало до най-близките места на опожарените градове. Няма да са много хората, които ще потърсят тази помощ, защото трябва да се наблегне на по-бързото възстановяване на техните домове. Тези, които са крайно нуждаещи се, трябва да бъдат настанени по най-бързия начин, тъй като трябва да имат нормални човешки условия. Схемата трябва да бъде точно както за украинските бежанци. Трябва да има нормален дом, кухня, където да могат да готвят и да се чувстват комфортно", заяви хотелиерът Стоил Далевски в "България сутрин".

Според него трябва да има срок, в който пострадалите да могат да бъдат настанени, тъй като държавата няма неизчерпаем ресурс.

"Когато настанявах украински бежанци в своя хотел, не знаех, че ще имам каквато и да било помощ. Чисто доброволно и благотворително - в началото беше така. След това влезе програмата, по която кандидатстваме, подавахме документи, лични данни, установяваше се, че тези хора са в държавата и търсят закрила. По същия начин би трябвало да стане и сега. Пострадало лице подава документи, минава процедура, за да се докаже, че неговият дом е изгорял и тогава вече се настанява", допълни Далевски пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи не е удачно да се пращат хора да отседнат временно на морето, защото може да има смесване на туристите с хората, които са пострадали от пожарите, а това не е правилно.

"Морето е по-далеч от засегнатите точки. Трябва да се търсят места близо до пожарите. Има резервации, но има и свободни места, нашата леглова база е доста голяма и нашето Черноморие е доста презастроено. Ще се намерят места. Колегите хотелиери ще помогнат в тази ситуация, както винаги сме помагали. Сезонът върви в рамките на нормалното", коментира гостът.

Служителите от трети страни имат проблеми с визите

ЮЮли месец беше доста пълно, сега има една дупка, която се запълва отново. Имаме и доста голям отлив на германски туристи, и българите не са много активни в момента. Българите предпочетоха Турция и Гърция", посочи хотелиерът.

Допълнителното оставане на работната ръка от трети страни у нас следва да става с копие от свидетелството за съдимост, тъй като в противен случай служителите трябва да се връщат лично до страните си за оригинал, изтъкна Далевски.

"Участвам в комисията по туризъм и имам възможността да поставя проблемите на бранша. Проблемите са много както за тока, така и за работната ръка от третите страни. Визите се бавят. Направихме 3 + 3. Три месеца пристигат работниците, имат право да остават още 3 месеца, без да се връщат да я подновят. Това обаче не е работещо в момента, тъй като искат свидетелство за съдимост в оригинал за вторите 3 месеца. Идеята е това допълнително оставане да става с копие от свидетелството за съдимост", разясни той.

Гледайте целия разговор тук: