България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Земеделци искат оставката на зам.-министър заради загуби за 100 млн. лв.

"Пожарите засегнаха много пасища", каза Илия Проданов

25.07.2024 | 11:22 Редактор: Искра Ангелова

Националната асоциация на зърнопроизводителите поиска оставката на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева. Причината е несправянето, според тях, в работата на ресорния зам.-министър, което води до загуби в селскостопанския сектор в размер на 100 млн. лв. 

"Причините за исканата оставка са няколко и не е конкретно само един случай, като последният е доста фрапантен. Той възбуди недоволството заради тежката суша, в която се намираме. Преди два месеца браншът гласува 50 млн. евро по Програма за развитие на селските райони да бъдат насочени в инвестиции за напояване, като тези инвестиции да бъдат в рамките на стопанствата. Това, което министерството и ресорният зам.-министър трябваше заедно с експерти да защитят, е условията за кандидатстване и как да стартира приемът", каза председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов за "България сутрин".

Това обаче, което те получават като условия за кандидатстване миналата седмица, изобщо не кореспондира с желанието на бранша.

"В момента напояване няма"

"Зам.-министър Георгиева се е съгласила с ЕК, след като приключи приемът за напояване, в България площите за напояване да не бъдат увеличени. Няма как да се съгласим на такова условие. Има региони, в които има проблем с водата за напояване. Причините са различни, на места има проблем с инфраструктурата, на места има проблем с управлението на определени язовири", добави Проданов за Bulgaria ON AIR.

По думите му поливните площи, с изключение на оризопроизводството, са 100 000 дка.

"100 000 дка на фона на 40 млн. дка земя е нищо. Можем спокойно да кажем, че ние в момента напояване нямаме. България има междусъседски договори с Гърция и Турция, сключени преди 60 години, във връзка с определени задължения, които сме имали тогава - да изпускаме определени количества вода към тези държави, чрез реките, които пресичат границата", подчерта председателят на НАЗ, като добави, че в последните години отпускаме двойно повече вода от това, което сме задължени по договор.

Украинската помощ за земеделците

"С Гърция договорът изтече тази година и доколкото знам все още не е подновен. Подновяването зависи от добрата воля на двете държави. А договорът с Турция изтича другата година. Трудно е да се компенсират големите загуби, които понасяме последните години. Важно е да се изпълни споразумението, което подписахме с министър-председателя февруари месец. Беше договорено изплащането на "украинската помощ". Първия транш го получихме април-май, а вторият трябва да изплатен до 30 септември", поясни Илия Проданов.

Самият той се надява, че в следващите дни ще се намери решение, за да не се стига отново до протести.

А от пожарите са засегнати изключително много пасища.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 часа
пак ли на Бойко наглярите искат Държавата да им гарантира печалбите Сигнализирай за неуместен коментар