България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как чрез схемата "френска безработица" източват НОИ

"Нуждаем се от по-висока застрахователна култура", подчерта Христина Христова

25.07.2024 | 10:50 Редактор: Толя Стоянова

Схемата "френска безработица" източва НОИ. Тя дава възможност само с няколко дни работа в държава членка на Европейския съюз у нас да се получава максимално обезщетение за безработица. 

"Вчера имаше заседание на Социалната комисия в парламента и се гледаха на първо четене предложения за допълнения в Кодекса за социално осигуряване. Длъжни са народните представители да приемат тези текстове. Повечето държави членки имат твърда сума като обезщетение за безработица и те нямат този проблем, който има България", коментира бившият социален министър Христина Христова в предаването "България сутрин".

По думите ѝ нашата система за обезщетения при безработица е много добра и отчита приноса на всеки. Обезщетението се изчислява на основа на дохода в последните две години от работата на човек.

Как действа схемата "френска безработица"?

"Има текст изключение като за нашия тип осигурителна система, който казва да се вземе предвид само дохода от последната работа на човека в страна член на ЕС. От това се възползват много българи. То се е превърнало в порочна практика. Хората работят няколко дни и подават документи. Статистиката показва, че повече хора взимат пълния размер на обезщетения - 60% от дохода, 107 лв. на ден. За 2023 г. са се възползвали 57 000 души - 517 млн. лв.", обясни Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че остава условието човекът да има поне 12 месеца осигурителен стаж, но 24 месеца назад ще се изчислява обезщетението за хората, които са работили в страни членки на ЕС, а сега са без работа.

"На места обезщетението минава над 2000 лв. - това влияе негативно на икономиката. Те се регистрират в бюрото по труда, но обикновено не желаят да започнат работа и провокират сивия сектор", отбеляза бившият социален министър.

По повод мерките, които предприе държавата за компенсация на пострадалите при пожарите, Христова каза, че държавата е реагирала веднага, но се нуждаем от по-висока застрахователна култура.

Гледайте целия разговор във видеото.