България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съвети как да избегнем мълниите в планината и в града

"Не трябва да стоим на открито в близост до трамвайни линии", каза инж. Радослав Калчев

24.07.2024 | 11:39 Редактор: Искра Ангелова

Мъж на 47 години и 11-годишната му дъщеря загинаха, след като бяха ударени от мълния на връх Жълтец в Стара планина.

"Хората, когато предприемат такъв тип излети, трябва да се информират от прогнозата за времето. Ако синоптиците са казали, че ще има гръмоносна и мълниеносна буря, значи не е желателно да се тръгва към върха. Обикновено тези бури се развиват в обедните и следобедните часове, рано сутрин е малко вероятно", каза експертът по мълниезащита инж. Радослав Калчев в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че времето в планината е много интензивно.

Оставете всичко метално надалеч

"Причината за възникването на такъв тип буреносни облаци е сблъскването на топли и студени фронтове. Мълниеносната дейност е изключително интензивна и мощна, голяма част остава между облаците, но достатъчно е 10% да паднат на откритите части и всичко, което е повече от 30-40% над земната площ, е обект на поражения", допълни инж. Калчев за Bulgaria ON AIR.

Той добави, че когато човек тръгва на излет, най-вероятно в себе си носи раница, карабинер, канчета и всевъзможно оборудване.

"В този случай е необходимо максимално бързо да се освободим от тези неща и да се отдалечим минимум на 15-20 метра от мястото, което сме разтоварили този опасен товар. След което търсим условия, в които да е каменисто и скалисто, да няма мъх, да няма течащи водни потоци. Трябва да клекнем долу ниско и събираме краката един до друг, обхващаме с ръце с колената, главата трябва да е притисната до коляното", обясни експертът.

Загубата на съзнание е често срещана след удар от мълния

Инж. Радослав Калчев добави, че по време на бурята и светкавиците телефонът също не трябва да е до нас.

"Ударите от мълния са или фатални, или или много тежки, или сравнително леки. При леките и тежки почти винаги имаме загуба на съзнание, възможно е човек да глътне езика си, да спре сърдечната дейност и да е абсолютно в безпомощно състояние. Първо се установява дали е глътнал езика си, след което започваме индиректен масаж на сърцето и вдишвания. При възстановяване на сърдечната дейност отопляваме с одеяла или каквото имаме, и разтриваме крайниците", каза още инж. Калчев.

Той е на мнение, че има блокове, в които откакто са построени, никой не е проверявал гръмоотводите.

"По отношение на поведението ни в града - не трябва да стоим на открито в близост до трамвайни линии, на автобусните спирки. Желателно е да се скрием или във входа на някоя кооперация, или в подлез, но да не сме на открито, защото можем да бъдем поразени. А ако сме на полето трябва да направим същото, което бихме направили и в планината", коментира още експертът по мълниезащита.

Когато хора са в група, трябва да се разпръснат.

Гледайте целия разговор във видеото.