fallback

Цветните контейнери за боклук в София са 13 пъти по-малко от сивите

"Двуцветната система връща 40% от събраните отпадъци към завода ни за боклук", каза Симеон Ставрев

24.07.2024 | 10:43 Автор: Деси Николова

Комисията по екология в Столичния общински съвет не одобри предложените нови мерки за разделно събиране на отпадъци в София. Докладът ще се гледа и на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

"Това е изключително важна мярка. 92 000 метални контейнера има в града - те са за смесен битов отпадък, сивите кофи. Всяка от тях ни струва по 750 лева на година, 160 млн. лева годишно, за да може отпадъкът от тези контейнери да отиде за изгаряне или за депониране. Важно е въобще да не си изгаряме отпадъка", коментира общинският съветник от ПП-ДБ-СС Симеон Ставрев в студиото на "България сутрин".

От друга страна цветните кофи за разделно събиране в столицата са едва 7 000. 13 пъти по-малко от сивите.

"Нашето предложение е да увеличим почти 4 пъти броят на цветните контейнери. Нормално е всеки човек да има в близост цветен контейнер, освен и метален такъв, за да може да си изхвърли разделно отпадъците. Ако ние ги направим 4 пъти повече, ще ги увеличим от 7 до около 27 хиляди цветни контейнера, което по мои сметки ще спести 35 млн. лева", каза Ставрев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи хората не използват тези цветните контейнери, защото са малко, а и отворът на самите кофи е твърде малък и не позволява хората удобно да си изхвърлят боклука в тях. Освен това, според Ставрев, е важно и да бъде уеднаквена системата.

"В 16 от 24 района, в 2/3 от районите в града има само по два цветни контейнера. В единия е стъклото, в другия всичко друго. Искаме да ги направим еднакви, за да не се объркват хората. Това е изключително важно и по друга причина. Двуцветната система връща 40% от събраните отпадъци към завода ни за боклук", отбеляза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback