България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Съзвездие от певци се включва в каузите за повече българска музика и повече деца

Галя Георгиева и Атанас Лазаров с подробности за турнето "С песен и стих в сърцата" 

23.07.2024 | 11:58 Редактор: Тодор Петров

Продължава националното турне "С песен и стих в сърцата" в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми, както и каузата "За повече българска музика в национален ефир".

Певицата Галя Георгиева и PR експертът Атанас Лазаров записаха песента "Прекрасна вечер".

В помощ на хората с репродуктивни проблеми

"Тази кауза я прегърнахме, когато обсъдихме с наши колеги идеята да посветим творчеството в подкрепа на хората с репродуктивни проблеми. Това е моя лична кауза. Една от жените съм, преминали по трудния път на хората с репродуктивни проблеми. Днес съм щастлива майка на близнаци. С Наско Лазаров направихме дуета с кауза. Нашата идея е да популяризираме важността на превенцията", каза Галя Георгиева в "България сутрин".

"Бихме желали чисто човешки да докоснем онези семейства, които имат проблеми, да правят своите прегледи профилактично. Искаме да докоснем хората от малкия град, които нямат тази информационна вълна на София", посочи на свой ред Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

Предвидили са да раздават листовки с информация за това какво е необходимо да се направи на по-ранен етап от живота. Много популярни лица се включват в турнето с кауза. Сред тях са Маргарита Хранова, Петя Буюклиева, Нели Рангелова, Искрен Пецов, Коцето Калки

Певицата подчерта, че проблемът е колкото при жените, толкова и при мъжете. Тя напомни, че вече има методи, които могат да бъдат превенция срещу изчерпване на яйчниковия резерв.

"Необходимите изследвания сме ги консултирали с медицински специалисти от Майчин дом, които също ни подкрепят. Искаме в летните театри да направим тези концерти. В Разград се получи прекрасен концерт", каза още Георгиева. 

Искат повече българска музика в родния ефир

"Бихме искали да кажем: "За повече българска музика, за повече деца". В Гърция или Англия няма да видите чужда песен. Има много интереси в тази област", изтъкна Лазаров.

"Българската музика все по-малко присъства в ефира ни, а това е важно, защото по този начин подкрепяме българските творци и българския език. Все не достига 50% дял, който да звучи и да ни съхрани като българи", алармира певицата.

Предстоят концерти от турнето в Сливен, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Русе, Шумен, Варна, Добрич, Плевен, Габрово и Велико Търново. 

Гледайте целия разговор във видеото.