България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Олиото ще поскъпне заради ударената от сушата реколта

"Трябва да се премахнат всякакви ограничения, за да може да внасяме", каза Яни Янев

23.07.2024 | 11:53 Редактор: Искра Ангелова

Тежка суша и цени удариха зърнопроизводството в България, отчитат земеделците. Те очакват слаби добиви от слънчоглед и царевица почти в цялата страна.

"Условията са крайно неблагоприятни за продукцията на слънчогледа и царевицата. Още при засяването на слънчогледа нямаше достатъчно почвена влага. Впоследствие имаше валежи, посъвзе се, но последните жеги се отразяват изключително неблагоприятно. Те ще се отразят и на добивите, и на качеството. Според нашите прогнози количеството ще бъде около 1,6 млн.", каза председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев в студиото на "България сутрин".

По думите му слънчогледът е с масленост около 44%, но при тях в момента пристигат проби, които са с 35%.

Повече разходи за преработвателите

"Количество ще има, но маслото в него няма да бъде същото. А цената на олиото се формира от цената на суровината. В тази ситуация земеделските производители ще имат висока себестойност, ние като преработватели ще бъдем принудени да преработим повече слънчоглед, за да получим единица масло. Ще вложим и повече разходи. Заради това ще има и корекция на цената", допълни Янев за Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че в тази обстановка на България ще са ѝ необходими около 250-300 тона слънчоглед.

"И в Русия, и в Украйна, и в Румъния също са засегнати от сушата. И там ще има по-ниски добиви. Но пък юлските прогнози, които са общо за маслата, сочат, че световното производство на масла ще бъде с 4 млн. тона повече. Сега няма притеснение от покачване на цени. Това, което беше през 2022 година, няма да се случи и да се повтори. Тогава цените бяха панически", подчерта председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

"Трябва да се премахнат всички ограничения за внос"

Яни Янев призна, че преработвателите са притеснени заради капацитета на работа.

"Някои предприятия ще работят с намален капацитет, което се отразява на себестойността. През миналата година имаше и спрени предприятия. Искаме да работим при условия, които работят нашите колеги от ЕС - при тях няма никакви пречки да си внасят слънчоглед от Украйна. При нас предишното правителство предизвика най-различни търговски бариери да не може да внасяме слънчоглед и ние изпуснахме да преработим над 1 млн. тона, ако бяхме успели да го внесем от Украйна", поясни гостът.

Янев очаква среща, на която да се решат тези проблеми.

"За да сме на външния пазар, ние трябва да разполагаме с най-съвременни техники и за да се конкурираме с другите преработватели. В предишните години успешно се конкурирахме с най-големите в света. Но на нас ни трябва суровина, за да си направим производствената програма. Ние нямаме суровина, трябва да се премахнат всякакви ограничения, за да може да я внасяме", апелира той.

Гледайте целия разговор във видеото.