България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очакват българският турист да спаси сезона по Черноморието ни

Трябва да се рекламират българските курорти, призова Станко Щерев

23.07.2024 | 11:41 Редактор: Толя Стоянова

За спад на масовия туризъм по Южното Черноморие спрямо същия период на миналата година алармираха от Българската асоциация за туризъм.

"Очакваме българският турист да спаси сезона. Тепърва започва да се появява по Черноморието поради ред причини. Август е сезонът на отпуските. Причините за отлива на чуждестранни туристи са както геополитически - военните конфликти в различните държави, така и Евро 2024, което се проведе в Германия. Това се случва често, когато има такъв международен форум. Германия не е евтина дестинация", каза Станко Щерев от Асоциацията за туризъм в "България сутрин".

По думите му през юни е имало голям поток от туристи от Полша, но това не ни спасява, защото "след тях се получава дупка и браншът страда".

Липсва реклама на българските курорти

"Всичко се дължи на лоша държавна политика. Трябва да се рекламират българските курорти. Созопол е център на културно-историческо наследство. Археологическите находки, които са намерени там, са изключително много. Продължават да се откриват нови находки и останки. Това е голям плюс за града. Има и прекрасен музей. Останките на Йоан Кръстител бяха открити на остров Св. Иван - най-големият остров в българската акватория", отбеляза Щерев пред Bulgaria ON AIR.

Според него проблемът с работната ръка не е само в България, но все по-трудно става намирането на служители.

"Опитваме да върнем стара тенденция - да взимаме практикуващи ученици и студенти, които след практиката си да останат да работят", добави Щерев.

Гледайте целия разговор във видеото.