България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Влизаш в затвора при отказан полеви тест за алкохол и наркотици?

"В България те третират като виновен до доказване на противното", отбеляза адв. Елица Буенова

23.07.2024 | 11:35 Редактор: Деси Николова

До 6 месеца затвор и глоба от 2 000 лева да плаща шофьор, който е участвал в катастрофа, но откаже да му бъде направен тест за алкохол или наркотици. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ в Народното събрание. Това ще важи, ако деянието не представлява по-тежко престъпление.

За по-тежките случаи депутатите предлагат драстични мерки. Те ще важат, ако се установи, че шофьорът е карал пиян или дрогиран, избяга от местопрестъплението, както и ако няма книжка, преминал е на червено и кара с 50 км/ч над допустимата скорост.

"По отношение на пияните и дрогираните и по-скоро тези, които откажат тест или имат фалшиво положителен, в България ги третират като виновни до доказване на противното, което е огромно нарушение на конституционното ни право. Един основен принцип, че всеки е невинен до доказване на противното", коментира адвокат Елица Буенова в студиото на "България сутрин".

Едно от предложенията гласи следното:


Който при управление на моторно превозно средство откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози без медицински причини и не изпълни предписанието за изследване с доказателствен анализатор или за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно изследване за установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози, в двугодишен срок от наказването му по административен ред за такова деяние, се наказва с лишаване от свобода от една до три години и с глоба от три до пет хиляди лева.


"Тази разпоредба предвижда, че всеки ще бъде осъден на лишаване от свобода, ако участва в ПТП и откаже да му бъде направен тест за алкохол и наркотици, полеви или кръвен. Тук имаме една съвсем лека уловка с и/или, защото всъщност ако бъде написано "и", тоест аз участвам в ПТП, но имам своите мотиви да откажа да ми бъде направен тест, тук е записано "или", тоест само при едното от двете вие вече ставате подсъдим", заяви Буенова пред Bulgaria ON AIR.

По нейни думи в закона ясно трябва да се предвиди, че ако водачът откаже полеви тест или не приеме неговия резултат, но се подложи на кръвен тест, то всички санкции се налагат след излизане на резултата от него и в случай, че той е положителен.

Гледайте целия разговор във видеото.