fallback

Какви са шансовете на Камала Харис срещу Доналд Тръмп?

Американското общество е разделено, посочиха Любомир Кючуков и Мариян Карагьозов

23.07.2024 | 11:16 Автор: Искра Ангелова

Камала Харис си осигури подкрепа, за да получи номинацията на Демократическата партия. За по-малко от денонощие тя си осигури и над 81 млн. долара дарения за кампанията. От Демократическата партия обявиха, че ще кажат официално кой е техният кандидат най-късно до 7 август.

"Смяната на Джо Байдън беше един принудителен ход, доколкото демократите изпадаха все повече и повече в грешна позиция спрямо кандидата на републиканците Доналд Тръмп. Разбира се, това беше риск, но риск, който се опитва да обърне тенденции. Основното ще бъде дали този нов формат ще бъде представен като продължение на досегашния или демократите ще се опитат да го представят като съвършено нов сюжет", каза бившият зам.- външен министър Любомир Кючуков в студиото на "България сутрин".

По думите му оттеглянето на Байдън е било трудно решение.

Камала Харис няма подкрепа от знакови лица

"Тръмп веднага се възползва от това да попита как човек, който не може да се кандидатира за следващия мандат, управлява в сегашния мандат. По-скоро Байдън ще доизкара мандата си, поне такива са последните му изявление и нагласите сред демократите", допълни Кючуков.

Международният анализатор Мариян Карагьозов от Института по Балканистика при БАН припомни, че през 2016 година Бърни Сандърс имаше всички реални шансове да спечели срещу Доналд Тръмп.

"Тогава номинацията на Демократическата партия отиде в Хилари Клинтън и тя загуби с малко. Ако тогава Сандърс беше спечелил, ходът на американската история щеше да бъде много по-различен, защото нямаше да се стигне до избирането на президента Тръмп, нямаше да се стигне до президента Байдън, но до момента на Камала Харис ѝ липсва подкрепа от някои от знаковите имена", подчерта той за Bulgaria ON AIR.

Сред липсващите да я подкрепят са Барак Обама и Антъни Блинкен.

"Харис ще трябва да проведе още доста преговори - кой ще бъде нейният екип, кой ще бъде нейният вицепрезидент. Тя има няколко предимства - финансирането на кампанията, инфраструктурата, която беше изградена до момента за кампанията на Байдън. Тя е разпознаваем кандидат, тъй като другите претенденти не са познати в повече от един или два щата, докато тя е национално име", поясни международният анализатор.

Кючуков е на мнение, че се разчита на институционалното качество на Камала Харис.

Цветнокожа и от мигрантски произход

"Големият проблем е, че Камала Харис ще бъде принудена до голяма степен да залага върху защита на управлението на Байдън и постигнатото до момента. Това обаче не е задължително да носи плюсове в момента. Това, от което се нуждаят в момента демократите, е силен и скоростен импулс, защото те стартират от минусова позиция", смята Кючуков.

Камала Харис ще използва в кампанията си това, че е цветнокожа и е от мигрантски произход, отбеляза Карагьозов.

"За момента прогнозите показват леко изоставане на демократите между 2 и 3 пункта. Времето до изборите съвсем не е много, Харис ще трябва доста да поработи, защото задачата не е лесна. В американското общество има сериозни проблеми - инфраструктурата на страната не е в състояние, в което трябва да е. Ще има значение за войната в Украйна кой ще е стопанин на Белия дом", добави Карагьозов.

Бившият зам.- външен министър затвърди думите му, че американското общество е изключително разделено: "Рокадата беше достатъчно очаквана от гледна точка на развитието. С всеки изминал ден ставаше все по-необходима, но Тръмп заяви, че най-доброто за него е Камала Харис да поеме всичко това. Тя ще търси мъж за вицепрезидент".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback