България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гърция срещу пожарите: Трохи за превенция и милиони за гасене на пламъците

Гръцкото противопожарно оборудване е едно от най-големите в света

23.07.2024 | 10:30 Редактор: Тодор Петров

През летните месеци в Гърция избухват много пожари. Някои заради високите температури, други - неволно, а трети са предизвикани от човешка ръка. След големите пожари в южната ни съседка, които изпепелиха огромно количество земя и отнеха живота на много хора, властите бяха критикувани за действията си. Не само в настоящия момент, а изобщо през последните десетилетия. 

Забележките бяха от експерти в областта на управлението на горите и са в две посоки – недостатъчни мерки за превенция и недостатъчно използване на експертния потенциал на лесовъдите в областта на противопожарната защита. Политиката, която следват гръцките власти през последните 20 години, е да се дават "трохи за превенция, а милиони за гасене", предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева

Гърция разполага с армия от огнеборци

Гръцкото противопожарно оборудване е едно от най-големите в света с 3700 противопожарни коли и огромен флот от 92 летателни апарата за гасене. Освен това пожарната на Гърция има и съвременна координационна система за следене на пожарите с дрон. Тя дава възможност на пожарникарите да знаят точното местонахождение на пожарите и да ги хващат в ранен стадий, така че да бъдат бързо овладени. 

"Ако оставим огъня да се разрасне, няма да ни стигнат и 20-30 самолета за да го изгасим. Ако успеем да ограничим пожара в началото, когато е избухнал, имаме възможност да го овладеем. Точно това правим", коментира министърът на климатичната криза и гражданската защита на Гърция Василис Кикиляс.

Все пак след опустошителните пожари през 2021 г. правителството пристъпи към промяна на стратегията в управлението на горите, създаде Главен секретариат за горите в Министерството на околната среда и за първи път след много години отдели средства за противопожарна защита по Плана за възстановяване чрез програмата Anti Nero. 

Усилията на гръцката държава не са достатъчни

Въпреки това специалистите казват, че тези усилия са недостатъчни, защото все още в горските служби остават 500 свободни места, а ресурсите не се отпускат в рамките на дългосрочен план, който да позволи и дългосрочно планиране. 

Друга критика, която се отправя, е прекаленото разчитане на въздушни средства при гасенето на горски пожари, докато при тях от въздуха може само да се ограничи интензивността на огъня, а действителното му потушаване става само с наземни средства. Превенцията е сложен процес, който включва ранно откриване на огнищата, наличието на инфраструктура (горски пътища, противопожарни просеки), обучен персонал и най-вече план за управление на всяка горска екосистема.

Вижте повече в репортажа на Силвия Станчева.