fallback

Всеобхватната политическа криза отблъсква избирателите

Доц. Светослав Живков и Елена Дариева откроиха проблема с кризата в лидерството

23.07.2024 | 10:38 Автор: Толя Стоянова

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителството на ПП-ДБ, а тя го върна веднага неизпълнен. След процедурата Кирил Петков заяви, че борбата с корупцията не е самоцел за коалицията, а трябва да бъде основа за бъдещо управление.

Какво е бъдещето на третия мандат?

"Шансовете да се сформира мнозинство са изключително минимални. Фрагментацията в парламента се задълбочава. Независимите депутати са 39. Изборът на президента е доста ограничен. "Възраждане" се отказа, в ДПС тече активен разлом, БСП е с проблематично ръководство. Президентът ще се обърне към ИТН на Слави Трифонов. Винаги са демонстрирали добри отношения към държавния глава. Везните ще натежат по посока на най-малката парламентарна група", прогнозира социологът Елена Дариева в "България сутрин".

Според политическия анализатор доц. Светослав Живков в ситуацията, в която се намира БСП, трудно може да се каже, че има единно ръководство. Той е на мнение, че партиите се подготвят за избори.

Депутатите не носят отговорност

"Политическата криза в страната е всеобхватна. Преди всичко тя е криза на лидерството, на неумението да се поема и носи отговорност. Поемането на отговорност е това, което носи доверие. Позитивният знак е, че лидерите заговориха, че въпреки минималния шанс да се състави кабинет в това НС, разговорите дават добра основа за преговори и търсене на консенсус поне в следващото НС. Има нужда да се излъчи редовен кабинет. Това е основната задача на НС", каза Дариева.

Доц. Живков отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че поне декларативно има достатъчно на брой приоритети, по които системните формации да се обединят и да сформират мнозинство, а разговорът между основните играчи вече не е толкова остър и драматичен.

"Проблемът опира и с партийното лидерство, и с неспособността да се носи политическа отговорност. Докато лидерите се наканят да говорят помежду си, обществото взе много да наказва. Формация "Величие" беше израз на протестен вот. "МЕЧ" беше много близо да бариерата", добави той.

Дариева очаква избирателната активност да падне още повече на следващите избори.

"Прагът за преминаване на 4-процентната бариера драстично пада. Може да се стигне дотам, че следващото НС да бъде още по фрагментирано с още по-ниска представителност и легитимност", заяви социологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback