България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Младите ни физици постигнаха голям успех на международната сцена

Отборната и сплотена игра са причината за победата, казаха Мила Гетова и Никола Каравасилев

22.07.2024 | 12:09 Редактор: Толя Стоянова

Отборът на България направи много силно представяне на Международния турнир на младите физици и спечели заслужено сребърни медали. Това е най-доброто постижение на български ученици в този турнир от 2015 г. 

"Явявам се за втори път на Турнира на младите физици. Трудно беше, но причината да стигнем до тези резултати е нашата отборна игра", сподели сребърната медалистка Мила Гетова в предаването "България сутрин".

Ръководителят Никола Каравасилев подчерта, че отборът се е представил на изключително високо ниво и е бил сплотен. 

"Всеки едни от нас се опитваше да допринесе за успеха на другия", каза още Гетова.

Каравасилев обясни пред Bulgaria ON AIR, че турнирът представлява отборно състезание, което протича в пет физични битки, като във всяка една има три етапа. В битките участват по три отбора с по три роли: докладчик, който представя своята задача; опонент, който провежда дискусия с него; и рецензент, който оценява представянето и на двамата. Журито задава въпроси на всеки един от трите отбора.

"Най-добрият отбор за последните 12-13 г. е Сингапур. Те са недостижими. Имат усъвършенствана система на подготовка, която започва с това, че учениците са избрани година по-рано, в която не ходят на училище и се подготвят само за турнира", добави Каравасилев.

Гледайте целия разговор във видеото.