България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-високият туристически данък в София ще събира по 5,6 млн. лв.

Браншът е "за", но с условие, каза Антон Пенев

22.07.2024 | 12:06 Редактор: Вяра Димова

София планира да увеличи туристическия данък. Промяната е предложена на заседание на Консултативния съвет по въпросите на туризма към Столичната община. Туристическият данък в София е без промяна през последните 13 години и символичен на фона на редица европейски дестинации.

"Таксата съществува до 2010 г., когато се превръща в данък. През 2011 г. данъкът е бил на върха на 3 лв. Законът за туризма ни дава възможността данъкът да бъде от 20 стотинки до 3 лв. Година по-късно този данък е намален. От 2012 г. той е в сегашните нива от 40 стотинки до 1,20 лв.", обясни директорът на Общинското предприятие "Туризъм" Антон Пенев в "България сутрин", като допълни, че думата "данък" плаши доста от политиците.

Данъкът идва от туристите

"Видяхме сериозен проблем. Отивайки в някоя от съседните ни дестинации, този данък е изведен отделно. Нещо, което в София, може би и в цялата ни страна, не е така уредено. Много от хотелиерите не практикуват, т.е. вкарват го вътре в цената. Получава се едно плащане на данък върху данък", посочи Пенев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му решение на проблема има и първата крачка вече е направена.

"Шест месеца по-рано се опитваме да подготвим и бранша, и пристигащите посетители в столицата за решението. Данъкът се вдига в началото на следващата година. Браншът е "за", но с условие. В два нюанса са. Законът на туризма ясно казва, че всички приходи от данък трябва да отидат за политики, свързани с туризма. Второто важно неща е браншът да участва активно", подчерта Пенев.

Какви ще бъдат приходите от вдигането на данъка

"2,3 млн. лв. са приходите от 2023 г. от туристическия данък. Ако запазим нивата на туристите за 2025 г., ще съберем данък при новите ставки около 5,6 млн. лв. Реално вдигаме ставките с около 150%. София е една от дестинациите с най-добри събираемости. Има и некоректни платци навсякъде по света. Виждам проблем в регистрирането на местата за настаняване от клас Б - да започнат да си внасят туристическия данък", коментира още Пенев.

Гостът допълни, че през последните 4 години средната продължителност на престоя в столицата расте и вече е малко над два дни. Идват и за забавление, и за бизнес. Имаме още една среща с бранша в началото на септември. В следващите сесии трябва да бъде гласуван данъкът, уточни Пенев.

Гледайте целия разговор във видеото.