България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мишел Обама може да се изправи срещу Доналд Тръмп на изборите в САЩ

Прогнозата на Огнян Дъскарев и Христофор Караджов след решението на Джо Байдън да се оттегли от надпреварата

22.07.2024 | 11:05 Редактор: Елеонора Танева

Джо Байдън се оттегли от кандидатурата си за нов мандат. Подобно нещо се случва за първи път от над половин век. Байдън го нарече "избор в името на интересите на страната и партията". 

"Веднага след дебата на 27 юни почти всички считаха, че Байдън ще бъде сменен, толкова катастрофално беше неговото участие. Постепенно нещата заглъхнаха. Получи подкрепа от най-известните фигури. Всичко се промени с опита за убийство на Тръмп. Той стана герой - окървавен, непобеден. Набра огромна скорост. След покушението излязоха социологически проучвания, че Тръмп води с 6%, стана сяно, че Байдън ще загуби и оказаха огромен натиск над него", коментира журналистът Огнян Дъскарев в студиото на "България сутрин".

Кой ще бъде съперникът на Тръмп в президентската надпревара, това ще стане ясно на конференцията на демократите на 18-19 август. 

"Може би Мишел Обама ще се включи, тя е най-опасната. Вероятно делегатите ще застанат зад Харис или зад Обама. Те са се врекли на Байдън, имат само морално политическо задължение, но не и юридическо да гласуват за Харис", уточни Дъскарев.

Ще изкара ли Байдън пълния си мандат?

Той заяви, че не е сигурно дали Джо Байдън ще изкара пълен мандат:  "Тръмп вече призова Байдън да подаде оставка и като президент. Има логика, след като не е в състояние да се кандидатира за втори мандат, как ще управлява до 20 януари 2025 г.?"

В ефира на Bulgaria ON AIR журналистът Христофор Караджов изрази позицията си, че до решението на Байдън се е стигнало заради нарастващия натиск от демократите от страх, че Байдън няма да успее да спечели срещу Тръмп. 

"Не защото хората не биха гласували за Джо Байдън, а защото все пак и неговите поддръжници ще си зададат въпроса "ние ще го изберем, ще спечели, но трябва да бъде президент следващите 4 г.". Заради тази морална дилема ще си останат вкъщи, а електоратът на Тръмп е изключително мобилизиран", мотивира се Караджов.

Докато Огнян Дъскарев беше категоричен, че Байдън няма постигнати успехи като президент, то Караджов посочи няколко примера: "Той изведе Америка от пандемията с огромен закон за 1,9 трилиона долара. Излезе от Афганистан, за което беше много критикуван, подкрепи Украйна с всички условности и съпротивата на конгресмените, които задържаха с месеци помощта за Украйна".

Шансовете на Мишел Обама срещу Камала Харис

Очакванията на Христофор Караджов са, че Мишел Обама може и да не е съперник на Тръмп.

"Казвала е, че не иска да се занимава с политика, дори теоретично, ако се включи в надпреварата, не мисля, че би била добър кандидат, колкото някои посочват. Тя самата може да бъде поляризираща фигура. Поне Камала Харис има управленски опит - била е прокурор, сенатор, вицепрезидент. Има и много талантливи млади губернатори и сенатори от Демократическата партия. Проблемът при Камала Харис е, че по много начини е поляризирала и няма запомнящи се резултати от управлението", посочи още Караджов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Асен
преди 2 часа
Най-добре да номинират Сорос за президент..... Сигнализирай за неуместен коментар