fallback

Какво да учим и кога да се преквалифицираме, за да сме желани от работодателите

Георги Първанов посъветва родителите и бъдещите студенти

22.07.2024 | 10:45 Автор: Тодор Петров

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор. Участвалите в изследването бакалаври и магистри в страната са удовлетворени от своето обучение.

"Всички, които завършват висше, с много малки изключения, се реализират добре. Процентът продължава да пада и върви под 2%. Тези, които учат военно дело, медицина и IT 99% работят това, което са завършили. От завършилите в туризма неголям процент работят в него. В някои технически специалности завършилите ги не се развиват в тази посока. Липсва добра комуникация какви са възможностите за реализация и заплащане. Има диспропорция между това, което се учи, което се завършва и нуждите на бизнеса", коментира в "България сутрин" Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Кога е добре да се преквалифицираме

Според госта на Bulgaria ON AIR преквалификацията ще става все по-голяма тема и се случва на всички възрасти.

"Ще видим все повече възрастни хора, на 55+, които тепърва записват да учат нещо ново. Означава да преминат допълнителна квалификация за нова професия. В западните университети честа практика е двойна специалност. Очаквам от милениумите да учат две специалности едновременно", каза Първанов.

По думите му има тотален недостиг на пазара на труда. Наблюдава се лек спад на възможностите за работа, както и лек ръст на безработицата, като се очаква тенденцията да спре есента и зимата.

Какво и къде да следват бъдещите студенти

Георги Първанов посъветва родителите да не се месят в избора на децата каква специалност да учат. Намалява все повече броят на студентите, които искат да учат в чужбина, съобщи представителят на Българската конфедерация по заетостта.

Оказва се, че най-перспективните специалности са в сферата на изкуствения интелект. Всякакви технически и медицински специалности са с гарантирана реализация. В селското стопанство има добра реализация, изтъкна Първанов. 

"В Гърция приеха закон, който казва, че за непрекъсваеми производства работодателят може да предложи на служителите да работят 6 дни. За шестия ден заплащането е 40% нагоре, а ако се пада на празник - 115%", отбеляза още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback