България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шансовете за правителство са изчерпани и изборите са сигурни?

Гласоподавателите търсят алтернатива, казаха Жюстин Томс, Даниел Киряков и Пепи Димитрова

22.07.2024 | 11:01 Редактор: Вяра Димова

"Шансовете за съставяне на правителство са изчерпани. Въпреки че се създава умора у хората и все по-трудно излизат да гласуват, трябва да си научим урока, че ако не правим добрите и правилните избори, ще трябва да повтаряме упражнението", коментира експертът по социални медии Жюстин Томс в "България сутрин".

По думите на пиар експерта Даниел Киряков, на преден план се вижда разпадът на няколко политически формации, което допълнително допринася за "политическия водевил".

"Избирателите искат да видят по-смислена и по-силна България. Някакъв промишлен ръст, иновации", добави той.

Пиар експертът Пепи Димитрова заяви пред Bulgaria ON AIR, че мисията за съставяне на правителство в този парламент е невъзможна.

"Изборите са сигурни, въпросът е Румен Радев да реши кога. Най-вероятно ще се опита да ги направи в стабилна седмица на септември, когато ще сме си изпратили децата на училище. Политиците ни трябва да научат урока. Виждаме политически играчи, а не политически лидери. В стремежа да осигурят собственото си оцеляване, няма как да спечелят доверието на избирателите. Затова сме свидетели на разпада вътре в партиите", анализира тя.

Кой ще получи третия мандат

Според Томс разумната част от политическия спектър ще върне мандата веднага. "Най-добре е НС да запретне ръкави, да вземат отпуск и да приемат някои закони за ПВУ. Ако има обединение, ще е добре", допълни от своя страна Киряков.

Третия мандат няма да бъде върнат веднага, прогнозира още Димитрова.

"Ще бъде или БСП, или ИТН. Няма да бъде върнат веднага, защото това е перфектна възможност и за двете партии да си направят предизборна кампания. Избори през август са самоубийство за всички", категорична е тя.

Бедствията като опит за привличане на избиратели

"Спомнете си назад при наводненията колко силно участие имахме на терен. Никаква промяна в поведението, използва се всякаква възможност. Политиците и ние загубихме нормалното отношение. В България през последните години нямаме силни политически речи", посочи Димитрова. 

По думите на Томс, ако политиците се мобилизират, имат шанс.

"Хората са уморени. Избирателите търсят алтернатива. Големите партии прекалено много са се откъснали от реалността", обобщи тя.

Гледайте целия разговор във видеото.