fallback

Милена Милотинова: Важно е България да не бави номинацията си за еврокомисар

Предстои Урсула фон дер Лайен да поиска кандидатури за комисари от националните правителства

19.07.2024 | 13:37 Автор: Елеонора Танева

Два ключови избора направи Европейския парламент тази седмица - Роберта Мецола с нов мандат начело на Европейския парламент, а Урсула фон дер Лайен отново ще е начело на Европейската комисия.

"Точно 401 гласа получи Урсула фон дер Лайен. Интересното при избора е, че числото на гласували евродепутати съвпада с мнозинството в ЕП с ЕНП, Социалисти и демократи и либералите от "Обнови Европа". Тези 3 групи имат точно 401 депутати, но не са гласували хомогенно. В самите групи има и гласове "против" и критики към нея", коментира водещият на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Милена Милотинова в студиото на "България сутрин", където гости ще са Андрей Ковачев, Никола Минчев и Ивайло Вълчев. 

В интервю пред нея Кристиан Вигенин е заявил, че е гласувал "против" кандидатурата на Фон дер Лайен, независимо че социалистите и демократите като цяло я подкрепят. Повече от позицията му гледайте в събота (20 юли), от 17:30 часа в предаването "Брюксел 1".

Гласове за нов мандат председателят на ЕК е получила от групата на консерваторите и част от групата на "зелените".

Милотинова подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR, че Украйна ще бъде водеща тема в политиката на Фон дер Лайен.

"В речта си тя каза, че настоява за по-силна европейска отбрана, единен европейски отбранителен съюз от европейски противоракетен защитен щит. Единият от двамата нови еврокомисари ще отговаря за Средиземноморието и може би и във връзка с проблема с мигрантите", заяви журналистът. 

Подкрепа от "Зелените" и прагматична Зелена сделка

Тя изрази позицията си, че едно от големите предизвикателства пред председателя на ЕК ще бъде преосмислянето на някои зелени политики. 

"Урсула фон дер Лайен не се отказва от зеления преход, разговорът ѝ за подкрепа със "зелените" се е основавал на това. Но в същото време тя говори за прагматична зелена сделка. Помним протестите на земеделци в цяла Европа заради невъзможността да отговарят на завишените изисквания към тяхната продукция, а внос от трети страни в същото време подбива тяхната стока", каза Милена Милотинова. 

Важен е ресорът на бъдещия еврокомисар на България

Като следваща стъпка на новоизбрания председател на ЕК журналистът посочи предстоящите писма, които Урсула фон дер Лайен ще изпрати до националните правителства за номинации на еврокомисари.

"По всеобщо мнение България не трябва да бави номинацията си, когато другите страни членки преговарят за ресори да не стане така, че България да не вземе добър ресор От него зависи България да има по-силен глас", каза още Милотинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback