fallback

Гениалните ни ученически умове смаяха света на олимпиадата по биология

Ученикът Момчил Петков и проф. Албена Йорданова посочиха тайната на успеха

19.07.2024 | 11:31 Автор: Тодор Петров

С пълен комплект медали се завърна българският отбор по биология от Международната олимпиада в Казахстан. Участниците решаваха четири практически задачи в областта на биохимията, молекулярната биология, анатомия и физиология на животните и биоинформатиката.

Сребърният медалист Момчил Петков е ученик в 12 клас на НПМГ в София и бъдещ студент в Университета на Болоня.

"За мен това беше първа и последна международна олимпиада. Организацията в Казахстан беше прекрасна, нямаше никакви проблеми. Радвам се, че за поредна година отборът постигна сериозен успех. Имах големи притеснения преди олимпиадата, но като пристигнахме успях да се успокоя. Бях подготвен добре от бивши състезатели и всички учители в училище, от хората в университета. Имаше много сложни задачи, всеки от нас има сфера, в която е по-добър. Биоинформатиката тази година беше най-предизвикателна за мен. Основната ѝ задача е анализ на данни с голям обем", разказа той в "България сутрин".

Проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет е основен ръководител на отбора. Пред Bulgaria ON AIR тя посочи, че в последните години е традиция да се завръщат с пълен комплект медали. 

"Подготовката започва от най-ранна детска възраст. Познавам повечето момчето в отбора от 7-и и 8-и клас. Става дума за години постоянство, дисциплина, труд, любознателност. Надявам се това да бъде добрият пример за повечето младежи", подчерта проф. Йорданова. 

Освен стандартните задачи, учениците решават и 400 теоретична въпроса от различни сфери. В подготовката им се набляга на практическите направления - дисекция на животни, експерименти по биохимия и др.

"При нас идват нешлифовани диаманти. Изключително вдъхновяващо е да срещнеш млади хора с пламък в очите. Вече мислим за следващото ни участие на олимпиадата догодина във Филипините", каза още проф. Йорданова. 

"Биологията откри мен, не аз нея. В 6-7 клас се превърна в по-сериозно нещо за това какво искам да правя. Целият ми живот е минал с биологията до мен. Университетът в Болоня предлага програма, която отговаря на моя интерес. Там ще уча геномика. На английски език няма чак толкова програми в Европа. Моето желание е да се върна в България", сподели още Момчил.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback