fallback

Безпрецедентните горещини са последствие от климатичните промени

Трябва да бъдем по-подготвени, посочиха Десислава Микова и Георги Влайков

19.07.2024 | 10:54 Автор: Тодор Петров

Все повече пожари нанасят все по-големи загуби. Изменението на климата изостря последиците от екстремните метеорологични условия, като 2024 г. ще бъде най-горещата в историята.

Координаторът на кампанията "Климат и енергия" в "Грийнпийс-България" Десислава Микова заяви в "България сутрин", че безпрецедентната гореща вълна е пряко свързана с климатичната криза.

"Високите температури, които се задържат по-дълго време, са директно последствие от климатичните промени и създават пожароопасни условия. Според учените прогнозите за нашия регион са, че условията за възникване на пожари ще се увеличават в близките години. Изключително важно е да се подготвим. Трябва да предупреждаваме хората как да предпазват себе си и да не създават опасност от възникване на такива събития. 80% от пожарите у нас в последните 3 години са свързани с човешка дейност", обясни гостът в студиото.

Доброволците показват каква енергия и солидарност има в обществото

"Не само грижа за нашите съграждани, но и грижа за природата, за общото пространство, което обитаваме. Доброволците имат много добра координация с пожарникарите. Пожарната е институцията, която показва колко много енергия има в гражданското общество, ако институциите могат да поискат такова съдействие по правилния начин", подчерта Микова.

Георги Влайков, който е председател на сдружение Аварийно спасяване-Пловдив, каза за Bulgaria ON AIR, че няма достатъчно добре обучени и екипирани доброволци. 

"При такъв тип действие възниква голямо желание от спонтанни доброволци. Но голяма част идват с джапанки, туристически обувки, къси ръкави и къси панталони, което не е безопасно за тях на терен. Видяхме достатъчно стопени подметки в близките дни. Хубаво е да се инвестира в повече подготовка и оборудване на доброволни екипи. Нов закон за доброволчеството би спомогнал за този процес", посочи Влайков.

Ако сте доброволец, трябва да разполагате с това:

  • обувки с топлоустойчиво ходило
  • дрехи с дълъг ръкав и 100% памучно
  • дихателна защита - лицева маска с филтри
  • защита за очите
  • каска и ръкавици, които издържат на висока температура
  • радиостанция
  • вода и храна
  • личен медицински пакет

Има доброволци, които не са допускани от пожарникарите, тъй като не са адекватно екипирани, за да помагат в гасенето на пожарите, обърна внимание Влайков.

"В случая няма човешки и това е много положително. Но човешкото нещастие от загубата на дома, животните са поставени в капан без изход, това показва, че са най-уязвимите членове на обществото. Тези хора са най-малко виновни за климатичната криза. Тя засяга всички ни, но не всички поравно. Способностите ни да се адаптираме към толкова бързо променящ се климат имат своите граници. Трябва да променим начина, по който функционираме - свързано е с прехода към енергийна ефективност и пригодяване на системите към новите условия. Най-важният фактор е да спрем да изгаряме изкопаеми горива. Енергийният преход е неизбежен и ще се случи по спешност", коментира Микова.

Георги Влайков съобщи, че пожарът в Отец Паисиево е ограничен и обхождат района, за да са сигурни, че няма да се разпространи извън просеките. 

"Около Априлци имахме динамична акция - над 70 доброволци се включиха до 1 през нощта. Пожарът отново е ограничен, загасяват се горящи дънери и малки огнища. Пожарът вече не се разпространява. Метеорологичните условия са малко по-добри. Очаквам на някои места малко дъжд", поясни доброволецът.

По думите му сега сме в сезона на пожарите, а после ще влезем в сезона на наводненията и доброволците имат нужда от постоянно обучение и екипировка.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback