fallback

Анализатори: Политиката не е спорт, депутатите искаха да подритват ГЕРБ

Страната вече е в предизборна кампания, смятат проф. Анна Кръстева и доц. Татяна Буруджиева

19.07.2024 | 10:41 Автор: Деси Николова

От ПП-ДБ обявиха, че след като нямат подкрепа от останалите партии в парламента, ще върнат неизпълнен втория мандат. А Слави Трифонов поиска президентът Румен Радев да връчи третия на "Има такъв народ" (ИТН). 

"Политиката не е спорт"

"Нашите политици се държат като спортисти. Спортистът има цел - да спечели състезание. Разликата е в това, че политиката не е спорт, тя може да се играе със страст като спорт, но не е спорт. Целта не е само да спечелиш изборите, а като ги спечелиш, трябва да почнеш ежедневно и всеотдайно да работиш за хората, почти невидимо, а не да ходиш от студио на студио да обясняваш на гражданите колко си велик", заяви политологът проф. Анна Кръстева в предаването "България сутрин".

По нейни думи липсва отговорността за управление у политиците, но виждаме леки стъпки към нея.

"За първи път виждаме опити да започнат да си говорят. Това е разликата преди избори и след избори. Преди избори могат да се конфронтират, но след избори трябва да седнат, да се разберат и да направят правителство", категорична бе проф. Кръстева.

Поисканата оставка на Калин Стоянов

На този фон от ПП-ДБ и "Възраждане" поискаха оставка на вътрешния министър Калин Стоянов заради несправяне с пожарите, Делян Пеевски критикува президента, че не свиква Съвета за национална сигурност, а от БСП се възмутиха, че нямаме нужната техника.

"Партиите искаха да си работят в парламента и да имат един ГЕРБ, когото да подритват и да мачкат, а не негов гръб всичко да направят, защото няма да може да се справи с всичките проблеми. Точно както е това непрестанно искане на оставката на вътрешния министър, което няма нищо общо с това дали се справя или не с нещата. Това е от началото на сглобката - защо? Още тогава стана ясно. Той отказва да свърши някои неща, за което го натискат политиците и през цялото време се опитва да налага не просто образа си, но и действията си на професионалист", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея точно партиите, които говорят за овладяването на службите, са тези, които искат да сменят вътрешния министър.

"Самият факт на този разрив, между език и действие, е изтощаващ. Още от преди финала на предходните избори беше ясно, че ситуацията на ГЕРБ е променена, че другите партии или трябва да приемат това и да работят с ГЕРБ и да направят правителство, или пак ще ходим на избори", каза доц. Буруджиева.

Политолозите отбелязаха, че България вече се намира в явна предизборна кампания и проф. Кръстева бе категорична, че страната ни няма нужда от нови проекти от типа на "Величие".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback