fallback

Пострадалият в огъня Светослав спасил човешки живот, но паднал лошо от водоноската

За 19-годишното момче са осигурени необходимите количества кръв и кръвна плазма

19.07.2024 | 10:45 Автор: Искра Ангелова

Критично е състоянието на 19-годишния доброволец Светослав Димитров, пострадал при погасяването на пожара в Сакар. Лекарите полагат всички усилия да спасят живота му. Към настоящия момент са осигурени необходимите количества кръв и кръвна плазма. 19-годишното момче получава изгаряния, след като опитало да спаси пчелина си. Кореспондентът на БГНЕС и БНТ Иван Янев става свидетел на това.

"Бях там в качеството си на журналист, отразяващ един от най-големите пожари през последните 20 години у нас. Пожар, който се разпростираше на над 120 000 дка. Инцидентът се случи между село Щит и Райкова могила, когато нашият екип преминаваше през този район. Точно в този момент огънят излизаше на пътя. Имаше доброволци от селото, които със собствената си техника бяха излезли да помагат на пожарникарите. На едната водоноска беше качено това момче, което поливаше с един маркуч и следеше огънят да не прехвърли пътя", разказа Янев за "България сутрин".

Да спасиш човешки живот

По думите, когато огънят е бил вече нависоко, момчето е започнало да маха на екипа да минава по-бързо.

"Ставаше опасно и за нас, ние преминахме и явно след това се е случило това нещо. Вдигнал се е висок пламък, обгорил го е, паднал е от водоноската и за съжаление, е с много изгаряния. Те са трудно съвместими с живота, но се надяваме, че ще има сили да се справи. Той е на 19 години, младо момче е. Той е доброволец, дядо му живее в село Щит, а самото момче живее в Свиленград", поясни журналистът за Bulgaria ON AIR.

Каква е ролята на държавата

Иван Янев смята, че държавата е длъжна да се погрижи за живота на пострадалото момче.

"Главчев заяви, че е говорил с министъра на здравеопазването и има неговото уверение, че ако се наложи, ще бъде преместен в "Пирогов". Най-вероятно и аз дължа живота и здравето си на това момче, защото той ми даде сигнал, че трябва много бързо да премина. Ако се бях забавил, можеше и аз да бъда в болницата", призна журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback