fallback

Фестивалът "Open Buzludzha" от 8 до 11 август свързва историята и изкуството

"Стана една от петте най-известни изоставени сгради в света", каза организаторът Дора Иванова

18.07.2024 | 11:51 Автор: Искра Ангелова

За четвърта поредна година от 8 до 11 август ще се проведе фестивалът "Open Buzludzha 2024". Програмата ще е богата, ще има три фантастични тематични партита на горска сцена.

"Фестивалът всяка година става все по-интересен и все по-мащабен. Има какво да се преживее. Това е едно прекрасно природно място с гледки над България, с прохлада. Така че се радваме да осъществим едно такова културно събитие, свързвайки природата, изкуството и историята", каза организаторът и основател на Фондация "Проект Бузлуджа" Дора Иванова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че фестивалът е свързан с опазването на паметника Бузлуджа.

Три сцени завладяват посетителите

"Фестивалът няма политически цели и не е политически обвързан. Това е събитие, което показва мястото - че то има много потенциал и има какво да ни даде. На фестивала ще има 3 музикални сцени. Едната сцена е пред самия монумент и е електронна. Тя ще е с хаус, техно, различни стилове музика", разкри Дора Иванова за Bulgaria ON AIR.

Няма да липсват и скрити загадки, свързани с паметника.

"На основната сцена, която е на поляната, сме поканили любими български банди, сред които "Уикеда", "Фънкилишъс", "Керана и космонавтите", а в събота ще има и френска банда. Третата сцена е горската, където партито ще продължи до сутринта с 3 тематични парти", добави още организаторът.

Забавления за най-малките и най-големите

От думите ѝ стана ясно, че също така ще има и coworking space под звездите, но ще има и забавление и за най-малките.

"За посетителите ще има и послания в бутилка, където те могат да напишат своите послания за бъдещето, които пък ще бъдат пресъздадени от ИмпроТеатър. Ще има провокативни въпроси, защото Бузлуджа е провокативно място с различни гледни точки и конфликтно минало", сподели Дора Иванова.

На фестивала се очаква да пристигнат над 2000 човека от над 15 държави.

"В последните години ние работихме за обезопасяване на мозайките и успяхме да ги стабилизираме, за да спре разрухата. След това работихме по стабилизирането и обезопасяването на сградата. Но все още не може да се влезе вътре в нея, защото това е решение на собственика. Тя е държавна собственост и се управлява от Областна управа - Стара Загора. Финалната цел е сградата да бъде стабилизирана с нов покрив, прозорци. Тя стана една от петте най-известни изоставени сгради в света", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback