България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пожарникари се борят с пламъците с безполезни защитни облекла

Личните предпазни средства ни куцат, алармира Станимир Миланов от Синдикат "Огнеборец"

18.07.2024 | 11:35 Редактор: Вяра Димова

Стотици огнеборци са на терен заради пожарите в страната. 

"Обстановката е много динамична. Над 620 момчета с 220 единици техника се включиха в пожарите в страната. Оборудване имаме, техника имаме, макар и личните предпазни средства да ни куцат - дрехите, които нашите хора обличат по време на гасенето на пожарите", обяви заместник-председателят на Синдикат "Огнеборец" Станимир Миланов в "България сутрин".

"Февруари поставихме въпроса дали има българската пожарна годни защитни облекла за гасене на полски и горски пожари. Към момента нямаме отговор", каза още той.

Срокът на годност на облеклото е 5 години

"Нашите дрехи са на над 8-10 години. Някои от тях дойдоха с камионите по обществени поръчки и действително са много стари. Не предпазват и не могат да бъдат полезни на хората. Нашите момчета са се научили, освен да дават всичко от себе си, за да спасят хора и имущество - да се пазят", подчерта Миланов пред Bulgaria ON AIR.

"С Турция отдавна имаме добри взаимоотношения. Имаме достатъчно автомобили, но не достатъчни, за да се потуши пожарът в кратко време. Метеорологичните условия не позволяват. Дългото горещо време, повече от 10 дни, и бурният вятър много усложниха нашата работа", обясни той.

Доброволците трябва да изпълняват указанията на пожарникарите

"Доброволците, тези на терен, са преминали обучения. Трябва да бъдат облечени, оборудвани с техника, да знаят как да работят с нея и да изпълняват указанията на служителите на терен. Пожарникарите в страната са минимум 5800. Над 8 години като Синдикат ни отне да променим наредбата за работното облекло", изтъкна Миланов.

Припомняме ви, че 19-годишният Светослав е с изгаряния, пострадал от пламъците край свиленградско село и има нужда от кръв. Кръводарителите могат да дарят кръв в Спешния център "Свети Георги" в Пловдив.

Гледайте целия разговор във видеото.