fallback

Младите хора не са аполитични, но не намират алтернатива на изборите

Яница Петкова и Христо Радославов изнесоха интересни данни за нагласите на младежите

18.07.2024 | 10:33 Автор: Тодор Петров

Младежите между 18 и 29 години не са аполитични, противно на схващането, че не ходят до урните. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл болкан".

"Трябва да се обръща внимание на младите избиратели. Най-много като дял от вота на младежите е събрало квадратчето "Не подкрепям никого". Има желание да се изрази позиция, няма припозната алтернатива, която да събере мащабна подкрепа. На второ място е партия "Има такъв народ", която се определя като консервативна. По-скоро е един по-различен тип поведение, което партията демонстрира. Във "Величие" имаше много млади избиратели, подхващайки теми, които влияят на емоционално ниво. Избират партии, които дават ярки и емоционални послания, които са трудни за изпълняване", коментира политолог от "Галъп" Яница Петкова в "България сутрин".

45% от имащите право на глас млади хора са гласували за Европарламент

Което е по-високо от средното за страната. Но, оказва се, младите не са монолитна група, стана ясно от думите на Петкова.

"Младият човек, който е политически активен, няма нужда да бъде допълнително обгрижван. Част от обществото ни, и млади хора, не намират политическа алтернатива и не отиват да гласуват. Младите хора не гласуват за леви партии. Не защото нямат леви убеждения. Няма такава алтернатива за тях. Огромна част не гласуват заради липсата на информация и знания за политиката", каза още политологът. 

Христо Радославов от Национален младежки форум отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че институциите в страната започват леко, но градивно да се интересуват от взаимодействие с младежки организации. 

Младежките политики отсъстват от програмите на партиите

"Младите хора се разглеждат от държавата като проблем, а не като възможност и инструмент за инвестиция. Младежките политики се разглеждат като спортни политики, а те са многосекторно явление - култура, образование, спорт, социални политики", подчерта Радославов.

Според него младите хора се нуждаят от нова визия, която да ги включи в демократичния процес. По думите му не се води правилен диалог и това демотивира младите хора да гласуват.

"Младежите, в своята чувствителност към политическите процеси, избират по-новото и по-революционното", уточни Христо Радославов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback