България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво откри най-голямата археологическа кампания на Перперикон

Проф. Николай Овчаров: Имаме близо половин милион лева за разкопки, ще работим 4 месеца

17.07.2024 | 12:03 Редактор: Тодор Петров

Започна най-голямата археологическа кампания на Перперикон. Тя ще продължи 4 месеца и е под надслов "Ще излязат ли римски статуи и в Свещения скален град на траките?".

Ръководителят на кампанията проф. Николай Овчаров каза в ефира на "България сутрин", че кампанията е провокирана от голямата находка на Хераклея Синтика. 

"Работим по сектор от Перперикон, който е наситен с много римска история до ранновизантийската. Става дума за южния квартал на Перперикон, където излязоха едни от най-уникалните паметници", обясни археологът.

Проф. Овчаров отбеляза, че са много добре осигурени финансово, след като държавата е приела идеята му за приоритетни обекти. Държавата е финансирала кампанията с 2 млн. лв.

"Имаме близо половин милион лева за разкопки, четири месеца ще се работи тук. Работим по план, за да проучим максимална площ от Перперикон. Имаме открити над 30 монети, два станаха бронзовите кръстове, един печат от 11-12 век. Работят около 60 човека. За 4 месеца се надяваме да проучим големи площи. Подложени сме на страхотна топлинна атака, днес мина 40 градуса", разказа още археологът пред Bulgaria ON AIR.  

Проф. Овчаров съобщи, че в началото на август световният експлорър ще направи вътрешно пътуване по стъпките на древните траки. Това 4-дневно пътуване ще бъде българският принос в световния експлорър.

"Имам посетени близо 100 страни. Българските паметници с нищо не са по-лоши от тези в Камбожда или в Южна Америка, от Мачу Пикчу и културата на инките, или пък Централна Америка - на маите. Въпросът е държавата да отделя повече средства, да не разчитаме само на европейските проекти. Без европейските проекти нищо няма да можем да направим. Перперикон е уникален скален град, само няколко такива в света са", подчерта археологът. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС