България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Препоръчително е бременните жени да не влизат в морето и басейните

Винаги да се използва висок слънцезащитен фактор 50, препоръчва гинекологът д-р Васил Бранков

17.07.2024 | 11:38 Редактор: Толя Стоянова

В разгара на лятото и сезона на отпуските обръщаме внимание на женското здраве и на бременността.

"Относно морето, може да се посещава, но без да се влиза. Може до колената или малко над колената. Причините са няколко. Най-честата е влагалищната инфекция. Тя може да премине освен във влагалището и нагоре към плода. Въпросът е да се посещава в ранните часове или в късните следобедни, тъй като тогава слънцето е малко по-слабо. Винаги да използват висок фактор 50. Препоръчително е коремът да е покрит", каза гинекологът д-р Васил Бранков в предаването "България сутрин".

Ценни съвети за летните месеци

Лекарят препоръчва да се ходи на море, след като е минал критичният период на бременността - след първия триместър. Той добави пред Bulgaria ON AIR, че към края на бременността, около термина, не е подходящо да се ходи на плаж, тъй като никой не знае кога точно ще започне раждането.

Д-р Бранков съветва да се носи по-свободно плажно облекло и да се използват слънцезащитни продукти, защото по време на бременност има повишени стойности на прогестерон и естроген, а това от своя страна предизвиква хиперпигментация

Басейните и солариумите не са добра идея

"В басейните се изсипват страшно много химикали. Не препоръчвам. Солариумът не е удачен заради UV-лъчите. Самият човешки организъм при жената има своите защитни механизми. Когато лактобацилите са понижени във влагалището, тогава се появява и инфекцията. Лечението обикновено е медикаментозно в рамките на една седмица. Най-честият симптом е влагалищното течение", уточни гинекологът.

Важно е да се спазват трите златни правила - добра хидратация, да не се излагаме прекалено дълго на слънце и винаги да използваме слънцезащитен крем.

Гледайте целия разговор във видеото.