fallback

Горещините в България убиват по 1100 души годишно

Д-р Зорница Спасова посочи кои са най-застрашени и как да се предпазим

17.07.2024 | 11:02 Автор: Тодор Петров

23 от 30-те най-тежки горещи вълни, регистрирани в Европа, са настъпили през настоящия век, а смъртните случаи, свързани с жегите, са скочили с 30% през последните 20 г. Миналата година беше най-топлата в световната метеорологична история.

Д-р Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи към Министерството на здравеопазването заяви в "България сутрин", че горещото време увеличава смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Хората с психични разстройва също е по-вероятно да загинат в жегите. Застрашени са още хората с хронични заболявания, децата и бременните жени, които не трябва да излизат в горещото време.

Най-застрашените в световен мащаб

"В световен мащаб се смята, че "Глобалният юг" ще бъде по-засегнат и по-бедните държави ще бъдат по-засегнати. Намират се в по-топъл пояс, който ще стане непоносим за живеене при глобалното затопляне. Половин милион души падат жертва на горещото време. Най-тежката гореща вълна в Европа е от 2003 г., когато загиват 70 хил. души", обясни гостът на Bulgaria ON AIR. 

В България годишно 1100 човека загиват заради горещото време

В Европа намалява зимната смъртност и се увеличава лятната такава, стана ясно още от думите на д-р Спасова.

Тя подчерта, че горещото време оказва влияние върху производителността на труда и би следвало да се прекрати работата на открито. Увеличават се случаите на междуличностни конфликти и домашно насилие, тъй като високите температури правят хората по-агресивни.

Как да се предпазим от горещините?

"Климатиците в горещата вълна са животоспасяващи. Ползите са повече от вредите", смята д-р Спасова, която добави, че раздаването на вода е добра, но не и достатъчна мярка. Трябва ни целенасочена политика към населението.

"Облеклото трябва да бъде от естествени материи и проветриво. Ако дрехата е прилепнала по вас, то бялото ще отблъсне повече светлина. Ако е роба, тогава се оказва, че няма разлика между черното и бялото. Черното поглъща радиацията от слънцето и радиацията от тялото. Добре е да се овлажнява кожата", посочи още д-р Спасова.

Тя уточни, че горещниците не са еквивалентни на горещите вълни, които може да се случат в целия летен период - с най-голяма честота през юли и август. Възможно е и през август да има горещи вълни у нас.

Гледайте целия разговор във видеото. 

fallback
Още от България сутрин
fallback