fallback

От първо лице за борбата с пожарите край Стара Загора

Метеорологичните условия са много тежки, вятърът се мени постоянно, каза секретарят на общината Николай Диков

17.07.2024 | 11:10 Автор: Беатрис Младжова

Ситуацията с пожара в близост до Стара Загора продължава да крие рискове, затова на терен остават пожарникари, полицаи, военни и доброволци.

"Работата ще продължи и през целия ден активно, както и през тази нощ, ще се дават дежурства. Снощи имахме ситуация с възникване на самозапалвания на различни места. Пожарникарите веднага са потушили новите пожари, които са възникнали. В момента се работи по някои участъци, които тлеят. Има множество доброволци. Днес доброволческа работа ще бъде изключително тежка. Имаме подкрепа и от Старозагорската митрополия. Пожарникарите, горското стопанство, екипи на общината, всички сме едно цяло - няма граждани, няма доброволци, няма институции", заяви секретарят на община Стара Загора Николай Диков за "България сутрин".

Той отправи апел към помагащите първо да се свържат с представители на пожарната и да не действат сами, защото рискът стои.

"Действително метеорологичните условия са много тежки, вятърът се мени постоянно, различни пориви предизвикват отново самозапалвания на терени, които са третирани. И тежките машини продължават своята работа. Пожарът е в периметъра, който е предварително определен. Пожарникарите и горското стопанство изключително точно работят. Всички доброволци, които влизат да помагат, първо преминават през инструктаж. Освен стихията, с която се борим, ще бъде тежко, ако животът и здравето на хората, които помагат, бъде поставен в риск", допълни Диков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи заповедта за частичното бедствено положение все още е в действие, защото предстоят още много дейности и работа.

"Разчитаме на помощ от всякакви външни институции по компетентност, които могат да ни подпомогнат с техника. И вчера хеликоптерите, които дойдоха на място, ни подпомогнаха много. Имаме предварителни данни за засегнатия горски фонд и жилището, което е изгоряло. Община Стара Загора не е потърсена до този момент, за да подпомогне или настани хора, които са засегнати от пожара. Изявяваме пълна готовност да подпомагаме хората", допълни секретарят.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback