България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рискуваме хората да не могат да получат социалните си помощи

Натоварването на социалните работници е голямо, има нужда от увеличаване на щата, заяви Кремена Атанасова

17.07.2024 | 10:54 Редактор: Елеонора Танева

Работещи в Агенцията за социално подпомагане поискаха незабавно увеличение на заплатите. Те излязоха на протест пред Министерството на труда и социалната политика. По думите им в системата се назначават хора с 1050 лв. брутна заплата, което прави около 850 лв. чист доход. Исканията са за 30% ръст.

"Нов социален работник получава 1050-1100 лв. брутна заплата, което е обидно и унизително за труда, който се полага. Изпълнителният директор Кожухаров обясни на срещата, че споделя исканията им. Наясно е, че няма как да мотивира хората на терен да работят отдадено, да задържа нови кадри, ще търси възможности за увеличение на заплатите, но е ясно, че няма как да стане веднага", коментира Кремена Атанасова от КТ "Подкрепа" в студиото на "България сутрин".

Изчисленията показват, че за исканата актуализация на заплатите са нужни около 10 млн. лв. и това може да стане с постановление на Министерския съвет, не е нужна актуализация на държавния бюджет. 

"Колегите получиха увеличение от 200 лв. със задна дата, още едно допълващо увеличение би изпълнено исканията. 200 лв. бруто са около 150 лв. чисто. Сами знаете какво са тези пари при едно пазаруване в магазина", заяви Атанасова.

Нужна е реформа за формиране на възнагражденията

Чрез ефира на Bulgaria ON AIR тя призова за истинска реформа във възнагражденията на социалните работници, които да не позволяват за една длъжност в една и съща администрация различни служители да имат разлика в заплатите си в пъти.

"Трябва да има държавна политика по отношение на социалния работник и социалните услуги - от училище до реализиране на кадрите на работа. Това ще е една от професиите на бъдещето. По-болно, по-възрастно население, все повече хора имат нужда от подкрепа. Това с тези условия на труд и възнаграждения е невъзможно", категорична е Кремена Атанасова.

Друг проблем пред социалните работници е натоварването, има спешна нужда от увеличаване на щата. 

За протестиращите преговорите със служебната власт не са проблем. Представителят на КТ "Подкрепа" заяви, че понякога тя се задържа повече, отколкото редовно правителство.

Протестиращите са готови на ефективни стачки

"Законът предвижда и ефективна безсрочна стачка, това означава спиране на работа. Такъв риск има - хората да не могат да получат социалните си помощи. Социалните работници слагат винаги работата и хората приоритетно, но когато си на ръба на търпението и няма как да покриеш минималните си ежедневни нужди, няма как да не помислиш и за ефективна стачка", завърши Атанасова.

Гледайте целия разговор във видеото.