fallback

Петър Мутафчиев: Трудно ще има спокойна Европа при кавги с Русия и Турция

Резултатът от изборите е плачевен, заяви бившият министър на транспорта

17.07.2024 | 10:40 Автор: Толя Стоянова

Президентът Румен Радев заяви, че тези дни ще вземе решение кога да връчи втория мандат, водейки се от Конституцията. А от ГЕРБ-СДС обявиха, че ще се срещнат с ПП-ДБ, но няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат.

"Вижте по какъв начин ГЕРБ подходи към създаване на правителство. Не тръгнаха да търсят своя коалиционен партньор. Търсиха сглобка. Отговорността на политическата партия, която е първа в изборите, е да създаде правителство. ГЕРБ правят жестове не толкава към ПП, колкото към ДБ. Този политически подход е обиден към целия български народ", коментира бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев в предаването "България сутрин".

Декларацията на ПП-ДБ

По думите му декларацията на ПП-ДБ е повече предизборен акт, отколкото желание за управление на страната. От коалицията поставиха и условие президентът да отложи втория мандат с два-три месеца. Според Мутафчиев това показва безсилието на политическата и партийната криза в страната по отношение на бъдещо управление.

"В ДПС се случва разделение. От ДПС не искат да бъдат скрити партньори. Борисов търси подкрепа на Пеевски, ама не иска да застане и да каже: "Това е моят партньор", посочи още Мутафчиев пред Bulgaria ON AIR.

Пътят пред БСП

Според госта БСП не е активна, въпреки че е единствената лява партия.

"По най-бързия начин трябва да се свика 50-и конгрес със стария състав и той да избере временно ръководство, да възложи да се подготви ясна програма на БСП. Времето на лидерите отшумя, колкото и да се опитват да ни го налагат. Колективното управление на партията и левицата може да покаже този нов път на колективно управление на държавата и това ще ни доведе на съвсем различно ниво", заяви бившият министър на транспорта.

По думите му България върви след решенията на Европа, но няма своята визия.

"На едни следващи избори партиите трябва да представят своите визии. Левицата може да бъде алтернатива, ако поеме своята отговорност - може да се обедини чрез обединение на всички леви хора. Резултатът от изборите е плачевен", добави Мутафчиев.

Отношенията ни с Турция и Русия

Той подчерта, че Европа граничи с Турция и Русия и ако не виждаме в тяхно лице страни, с които може да имаме стратегически споразумения по отношение на сигурност, икономика и индустрия, трудно бихме постигнали спокойна и свободна Европа.

"Не може със съседа да си в кавга и всяка сутрин да се събуждаш усмихнат. Трябва да намерим пътя и България да бъде част от това. Без редовно правителство, всичко това не може да стане", уточни Мутафчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback