България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Медея" на Керубини на 11 август край Белоградчишките скали

Оперната певица Лилия Кехайова влиза в главната роля

16.07.2024 | 12:13 Редактор: Толя Стоянова

Софийската опера представя "Медея" от Луиджи Керубини на 11 август в Белоградчик. Оперната певица Лилия Кехайова влиза в главната роля.

"Медея е една от най-трудните вокални роли. Премиерата, която беше зимата, беше посветена на 100 г. от рождението на Мария Калас и 110 г. от рождението на Борис Христов", каза Кехайова в предаването "България сутрин".

Тя обясни, че музиката е много силна, драматична и съвременна, а вокалното предизвикателство е огромно. Керубини, свързвайки тази класическа форма и мелодична яснота, привнася италиански темперамент и характер.

На въпрос дали има любима роля, оперната певица отговори, че всеки артист винаги казва, че любимата му роля е последната, с която се сблъсква. Тя призна, че много обича "Медея", а "Електра" също е знаково заглавие за нея.

"Операта беше сложена в граници, че е само за елитарна публика. Те се разчупиха. Салоните на Софийската опера и балет са пълни. Ние правим и опери, и театри, и детски представления", отбеляза Кехайова пред Bulgaria ON AIR.  

Предстоящата опера ще бъде изнесена на открито край Белоградчишките скали. Певицата сподели, че обича да пее на открито.

"Много се радвам, че ще пея на открито в Белоградчик. Тази сцена придава магическа сила и атмосфера, която допада както на нас певците, така и на публиката. На "Медея" много отива на сюжета", каза Кехайова.

По думите ѝ "Медея" е изключителна опера - огнена драма на необикновена жена, която е магьосница. Музиката е интересна - формата е класическа, но има много страст.

Гледайте целия разговор във видеото.