Затоплянето и изменението на климата трябва да дадат сигнал на родните производители на храна, че е време за нови топлолюбиви култури. Те трябва да се ориентират към нови сортове, които са устойчиви на високи температури и суши.
Според агронома Роман Рачков родните краставици могат да бъдат отглеждани едновременно с т.нар. "африкански краставици", но са и алтернатива.
"Разглеждайки в исторически план, повечето култури, които ние консумираме в Европа, са култури, които произлизат от друго място - Южна Америка, Азия. Условно наречена е "африканска краставица", защото е с произход Латинска Америка. Характерно за нея е, че това е дребно плодче с размерите на маслина и с окраска, наподобяваща диня", обясни той в "България сутрин".
Има разлика в пазарната цена
"Ако всеизвестната на всички ни краставица се продава на пазара за една условна единица, една такава по-екзотична култура ще се продава за 5 единици. Това означава по-висок доход на съответния земеделец", коментира още Рачков пред Bulgaria ON AIR.
В България има възможност да се отглеждат много култури
"Например т.нар. "бодлива краставица", която дори и в момента се продава в някои български супермаркет за цена от 5-6 лв. за плод. Добивът е сходен с оранжерийната и краставицата, отглеждана при полски условия. Когато се отглеждат повече култури в едно стопанство, екосистемата му е значително по-устойчива. По устойчиви са на болести и неприятели. Здравата почва е способна да натрупва в себе си значителни количества въглероден диоксид, който е основната причина за глобалното затопляне в момента", коментира още агрономът и подчерта, че повечето култури, отглеждани в България, са с друг произход.
Гледайте целия разговор във видеото.