България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Време ли е да отглеждаме нови топлолюбиви култури?

Т.нар "африканска краставица" произлиза от Латинска Америка и може да се отглежда у нас, каза Роман Рачков

16.07.2024 | 11:40 Редактор: Вяра Димова

Затоплянето и изменението на климата трябва да дадат сигнал на родните производители на храна, че е време за нови топлолюбиви култури. Те трябва да се ориентират към нови сортове, които са устойчиви на високи температури и суши.     

Според агронома Роман Рачков родните краставици могат да бъдат отглеждани едновременно с т.нар. "африкански краставици", но са и алтернатива.

"Разглеждайки в исторически план, повечето култури, които ние консумираме в Европа, са култури, които произлизат от друго място - Южна Америка, Азия. Условно наречена е "африканска краставица", защото е с произход Латинска Америка. Характерно за нея е, че това е дребно плодче с размерите на маслина и с окраска, наподобяваща диня", обясни той в "България сутрин".

Има разлика в пазарната цена

"Ако всеизвестната на всички ни краставица се продава на пазара за една условна единица, една такава по-екзотична култура ще се продава за 5 единици. Това означава по-висок доход на съответния земеделец", коментира още Рачков пред Bulgaria ON AIR.

В България има възможност да се отглеждат много култури

"Например т.нар. "бодлива краставица", която дори и в момента се продава в някои български супермаркет за цена от 5-6 лв. за плод. Добивът е сходен с оранжерийната и краставицата, отглеждана при полски условия. Когато се отглеждат повече култури в едно стопанство, екосистемата му е значително по-устойчива. По устойчиви са на болести и неприятели. Здравата почва е способна да натрупва в себе си значителни количества въглероден диоксид, който е основната причина за глобалното затопляне в момента", коментира още агрономът и подчерта, че повечето култури, отглеждани в България, са с друг произход.

Гледайте целия разговор във видеото.