България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Стоянов: Трябва ни генерална стратегия за напояването

За да може да се извали облак, трябва да има влага в атмосферата, обясни председателят на Българския фермерски съюз

16.07.2024 | 11:26 Редактор: Толя Стоянова

България трябва да започне опити с извалявания от потенциални облаци, което е в интерес на земеделието и напояването. Това предлагат от Българския фермерски съюз. 

"Механизмът е направен, че да може да се изстрелват към облаците реагенти, да може да се образуват капки, достатъчно големи и тежки, за да паднат на земята. В момента се намираме в период, в който имаме проблеми с напояването. Този подход дава 10-15% увеличаване на дъждовете. В последните години се наблюдава повишаване на температурите. Мощни градушки унищожават посевите. Новите методи за създаване на облаци и дъждове може да помогнат за процеса на вегетация на самите растения", заяви председателят на Български фермерски съюз Георги Стоянов в предаването "България сутрин"

Време е да поемем инициативата за своето бъдеще

Той е категоричен, че ни трябва генерална стратегия за напояване. Председателят на Българския фермерски съюз добави, че от земеделските организации са изпратили писмо до Министерството на земеделието, за да се предприемат нужните действия.

Стоянов обясни пред Bulgaria ON AIR, че за да може да се извали облак, трябва да има влага в атмосферата. Той обърна внимание, че България е държава с много водни ресурси, но ако те не се управляват правилно, няма да имаме вода. Има площи, които не могат да се напояват, а това е голям проблем за оризопроизводството.

"Най-важното е всички парламентарно представени партии да припознаят и да приемат като национален приоритет стратегия за развитие за осигуряване на пълни язовири, пълни работещи канали, напояване, вода до населението и това да бъде припознато като приоритет за оцеляване. За да е комплексно, всичките органи и институции трябва да работят ръка за ръка", подчерта Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото.