България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Няма инсценировка: Доналд Тръмп извади късмет при стрелбата

Доц. Милен Иванов каза къде е пропускът в охраната на кандидата за президент

16.07.2024 | 11:18 Редактор:

Остават много въпросителни около опита за атентат срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. Звукова експертиза различила три различни оръжия при стрелбата.

"Три оръжия е малко странно, освен едното да е на стрелеца, другото на снайпериста, който го е прострелял, може третият да е на полицай, който е стрелял във въздуха", коментира бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов в студиото на "България сутрин".

Пропуск в охраната

По думите на госта личните гардове на Тръмп са действали най-професионално. 

"Това е охраната на първа линия - хората, които го прикриха с телата си. Има среден периметър, който осигурява подхода към охраняваното лице и трети периметър, който е огромен - да се проверят всички сгради, входове. Най-вероятно пропускът е между третия и втория. Има видеофайл, на който се вижда как хората казват "Г-н полицай, на покрива има човек с оръжие, вземете мерки". Това е отговорност на местната полиция. Или полицаите са некадърници, което е по-вероятно, или там е пробивът в охраната, имало е полицейски служители, които не питаят приятни чувства към Тръмп", предположи доц. Иванов.

В ефира на Bulgaria ON AIR гостът подчерта, че ако полицаите са работили професионално във външния периметър на подсигуряването, е нямало да пропуснат мъж с пушка 1,20 м. 

Доц. Иванов коментира и реакцията на Доналд Тръмп, който секунди след раняването се изправи и вдигна юмрук.

"Адреналиновият шок, който е изпитал, е голям, от адреналина направо се тресете. Реакцията е непредвидима. Тръмп е кален боец, това е човек фалирал, управлявал бизнеси, държава. При него политическата реакция е много бърза, той е изпаднал вероятно в първоначален шок, но много бързо е осъзнал, че това е моментът да яхне вълната. Той е човек, кален в битки", обясни гостът.

Версията за инсценировка 

Експертът по сигурност е категоричен, че е абсурдно твърдението за инсценировка. И никой не би разчитал на стрелец да го уцели в ухото.

"Чист късмет, ако беше пристъпил на другия крак, щеше да си подложи цялата глава и кадрите щяха да са много по различни. Изстрел от 130-140 м се влияе от много фактори. Ако времето е горещо, а то е било, въздухът става по-рядък и се променя траекторията на куршума", обясни доц. Милен Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.