fallback

Анализатори: Безумие е Румен Радев да даде дълга отсрочка на ПП-ДБ

Бяга се от отговорност, а политическата система е срината, казаха Кольо Колев и проф. Антоанета Христова

16.07.2024 | 11:07 Автор: Вяра Димова

Действията на "Продължаваме промяната - Демократична България" са чист пиар - възможност за даден период от време, поне в началото на стартиране на темата за декларацията, да бъдат малко повече по телевизията. Това мнение изрази политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Тя определи това действие като безсмислено, тъй като по отношение на направените промени в Конституцията все още не е ясно дали са противоконституционни.

"Има голямо съмнение за компетенцията на тези хора да правят каквито и да е промени и законодателства. Пишейки декларация, зад която няма разписани закони, всичко е ала-бала", коментира проф. Христова.

Борбата с корупцията е вечна тема в България и една от целите е бягане от отговорност, смята социологът Кольо Колев.

"Президентът не може да даде такова удължаване. Безумие е! Ясно е, че утре "Продължаваме промяната - Демократична България" ще кажат: "Ние бяхме готови", анализира той пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Христова между "Продължаваме промяната" и ДБ има вътрешни сътресения в резултат на лошия резултат на изборите.

"Те трябва да преодоляват тези отношения. Не могат един без друг. За мен това е нахалство - с този резултат, който имаш, да започнеш да разговаряш. Първото им действие ще бъде смяна на регулаторите", категорична е тя.

Всички партии са загубили от предизборната кампания, а политическата система в момента е срината, заяви още проф. Христова и прогнозира криза. Като единствена надежда Колев посочи президента Румен Радев.

"Друг е въпросът дали Радев е склонен на такава саможертва. Ако той не се появи на политическия терен на следващите избори, ще се нароят още малки алтернативи, които още ще размият терена", уточни той.

Според проф. Христова "Дондуков 2" не може да направи такава вълна.

"Да, ще влезе, ще има сериозна подкрепа, но президентът да се включи е почти невъзможно. Лидер няма в парламента", отбеляза тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback