България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Киселова: Румен Радев няма да бави връчването на мандата на ПП-ДБ

Президентът няма да се съобразява с решението на КС и ще се движи по правилата, смята преподавателят по конституционно право

16.07.2024 | 10:01 Редактор: Тодор Петров

"Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) поиска вчера от президента да забави връчването на втория мандат с три месеца. 

"Президентът има роля във връзка с формирането на правителство. Представеното като заявка засяга работата на Народното събрание. Президентът трябва да се убеди дали има усилия за съставяне на правителство", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в "България сутрин".

Президентът няма да бави връчването на мандата?

Според нея Румен Радев няма да бави връчването на мандата, а причините за това са две. Първата е политическа - "комуникацията между ПП-ДБ и президента е обременена с влошени отношения". Втората причина е Конституцията, която е разделила усилията за формиране на парламентарно мнозинство и процедурата за формиране на правителство като отделни линии на поведение.

"Ще изгледа тази седмица как изглежда ситуацията в НС. Ще бъде внесен проект на декларация. Всяка от парламентарните групи се ангажира да участва в изброените предложения за закони и решения. Това не означава, че не могат да подкрепят и независими. Акад. Денков заяви, че зад независимите народните представители не стои никой и нямат политическа ангажираност. Дните до края на парламентарната седмица ще ни дадат отговор дали президентът ще даде отсрочка", каза още доц. Киселова за Bulgari ON AIR.

Става все по-горещо на политическия терен 

"Както и да постъпи Конституционният съд, президентът няма да се съобразява с решението на КС и ще се движи по правилата. Ако даде отрязък от време на ПП-ДБ, рискът да бъде обвинен от останалите групи, че има преференциално отношение, може да го изпрати в сценария да го обвиняват, че не спазва Конституцията", подчерта преподавателят по конституционно право.

"Не може да очакваш, че служебно правителство, доминирано от ГЕРБ и ДПС, скрито, разбира се, няма да саботира усилията на Народното събрание. Реши ли, може да бъде много проактивно. Всяка от страните трябва да види собствения си интерес. Не може на всяка цена да искат да бъдат подкрепени само техни предложения и нищо друго да не се включва. Това не е добър начален старт на преговори", на мнение е доц. Киселова.