България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българинът няма култура да предпази дома си от кражби, има и евтини защити

Има системи за сигурност, които работят с изкуствен интелект, посочи експертът Ерик Борисов

15.07.2024 | 12:01 Редактор: Беатрис Младжова

Лятото дойде и с него започва сезонът на отпуските. Домовете ни ще останат празни за поне една седмица. Данните показват, че точно през летните месеци се увеличава и броят на домовите кражби. 

"Най-добре е да се консултирате с хора, които се занимават с ключарство и да ви подсигурят дома, като подсигуряването се случва спрямо вашата входна врата. Подходът е индивидуален към всеки един апартамент. Когато се подаде сигнал към нас, искате да подобрите сигурността у дома, обаждате ни се, изпращаме човек и спрямо вашите изисквания, жилище и бюджет се определя най-доброто за вашия дом като защита", коментира експертът по ключова сигурност Ерик Борисов в "България сутрин".

По негови думи не е задължително да се инвестират големи суми, за да се подсигури сигурността.

"Има бърз механизъм - обаждате се по телефона и в рамките на 1 час наш човек може да дойде да ви консултира, дори да ви свърши работа на момента. Има нова wireless ключалка, която работи с дистанционни, могат да бъдат добавени до 16 дистанционни. Те са с код, който не може да бъде уловен и не могат да се направят дубликати на дистанционните. Специални са и са криптирани. Във всеки дом се подхожда индивидуално, за всяка врата може да се направи добро заключване за много по-малко пари", допълни Борисов пред Bulgaria ON AIR.

Според него хората, които са пострадали от кражба в дома, в бъдеще взимат мерки и те са безкомпромисни. Тогава вече се търси много високо ниво на заключване.

"Търсят ни не само лятото, но и около Коледа, около дългите отпуски. Много често се случва да се приберат от почивка и да заварят жилището си разбито. Клиентите нямат културата да се подготвят преди да им се случи нещо подобно. В момента интериорният дизайн е много напред в нашето ежедневие и се държи много на визията. Аз подкрепям метода, по който да се постави една врата с една достатъчно добре направена ключалка, за да не се наложи да си сложим 1-2-3 компромисни ключалки да си защитим дома. Ако сумираме тези три ключалки ценово и в сигурност, ще се получи една добра", обясни гостът.

Изискванията и бюджетът на клиента определят крайния резултат, категоричен е Борисов.

"Има системи за сигурност, които работят посредством изкуствен интелект, посредством пръстов отпечатък. Шпионките са с видеонаблюдение и работят чрез смарт приложение. Можете в реално време да си отключите вратата, да си погледнете пред дома дали има някого. Обръщайте се към хора професионалисти, които работят в сферите на сигурност. Най-елементарно е - един оглед се прави на дома. С един елементарен патрон за 40-50 лв. може да се реши проблемът. Подходът е индивидуален спрямо вратата. Тя определя какво може да се направи в системата за сигурност", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.