fallback

Китайските сайтове подбиват местните търговци, привличат ни чрез социалните мрежи

"Лошо е човек да изхвърля много продукти и след това да не ги рециклира", каза Иван Люцканов

15.07.2024 | 11:28 Автор: Искра Ангелова

От Българската асоциация за кръгов текстил обявиха китайските платформи за бърза мода и стоки, че са заплаха за здравето и бизнеса. Те призоваха българските институции да предприемат мерки за предотвратяване на негативните им въздействия.

"Трудно е да се степенуват проблемите и аз бих ги разделил на три основни. Единият е, че тези платформи наводняват пазара за сметка на местни търговци. Вторият проблем е здравословен, има продукти на тези сайтове, които съдържат токсични нива на определени химикали. И в по-глобален план е опазването на околната среда. Лошо е човек да изхвърля много продукти и след това да не ги рециклира. Това ще е нещо, с което поколения напред ще трябва да се борят", каза Иван Люцканов от асоциацията в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че от години в ЕС няма митен контрол на пратки от трети страни на стойност под 150 евро.

"Това правило е малко остаряло, било е предвидено за съвсем други условия. За последната година имаме над 2 млрд. пратки с ниска стойност от трети страни. Това е огромна стойност. Това оказва натиск върху местните търговци, които плащат мита и стимулира хората да купуват все повече и повече неща, които не са контролирани надеждно", допълни Люцканов за Bulgaria ON AIR.

По данни на агенцията около 100 тона текстил се изхвърля годишно в България.

"Не бих казал, че само китайските платформи са виновни за това, но има няколко фактора - единият от тях е маркетингът. Една от най-големите и най-нашумели китайски платформи в последно време се оказва и най-големия рекламодател за социални мрежи в световен мащаб. И ето пример как чрез непрекъснато облъчване в социалните мрежи човек се вижда принуден да си купува все повече и повече. Другият аспект е на продажбата под себестойност. Ако човек види нещо много евтино - силен тласък да си го купи", поясни гостът.

По думите му платформата губи около 40% от стойността на всяка поръчка.

"Кръгов текстил означава една дреха да се използва максимално дълго време. Това е доста голям проблем, често съм чувал да говорят за текстила като за пластмаса. Един от най-големите китайски сайтове за търговия с дрехи има над 300 000 нови модели годишно, това са около 1000 нови модела на ден. Франция наскоро въведе правилото, с което задължава всеки търговец на бързата мода да плаща продуктова такса, която може да достигне до 10 евро на бройка", добави Иван Люцканов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback