България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Китайските сайтове подбиват местните търговци, привличат ни чрез социалните мрежи

"Лошо е човек да изхвърля много продукти и след това да не ги рециклира", каза Иван Люцканов

15.07.2024 | 11:28 Редактор: Искра Ангелова

От Българската асоциация за кръгов текстил обявиха китайските платформи за бърза мода и стоки, че са заплаха за здравето и бизнеса. Те призоваха българските институции да предприемат мерки за предотвратяване на негативните им въздействия.

"Трудно е да се степенуват проблемите и аз бих ги разделил на три основни. Единият е, че тези платформи наводняват пазара за сметка на местни търговци. Вторият проблем е здравословен, има продукти на тези сайтове, които съдържат токсични нива на определени химикали. И в по-глобален план е опазването на околната среда. Лошо е човек да изхвърля много продукти и след това да не ги рециклира. Това ще е нещо, с което поколения напред ще трябва да се борят", каза Иван Люцканов от асоциацията в студиото на "България сутрин".

Той припомни, че от години в ЕС няма митен контрол на пратки от трети страни на стойност под 150 евро.

"Това правило е малко остаряло, било е предвидено за съвсем други условия. За последната година имаме над 2 млрд. пратки с ниска стойност от трети страни. Това е огромна стойност. Това оказва натиск върху местните търговци, които плащат мита и стимулира хората да купуват все повече и повече неща, които не са контролирани надеждно", допълни Люцканов за Bulgaria ON AIR.

По данни на агенцията около 100 тона текстил се изхвърля годишно в България.

"Не бих казал, че само китайските платформи са виновни за това, но има няколко фактора - единият от тях е маркетингът. Една от най-големите и най-нашумели китайски платформи в последно време се оказва и най-големия рекламодател за социални мрежи в световен мащаб. И ето пример как чрез непрекъснато облъчване в социалните мрежи човек се вижда принуден да си купува все повече и повече. Другият аспект е на продажбата под себестойност. Ако човек види нещо много евтино - силен тласък да си го купи", поясни гостът.

По думите му платформата губи около 40% от стойността на всяка поръчка.

"Кръгов текстил означава една дреха да се използва максимално дълго време. Това е доста голям проблем, често съм чувал да говорят за текстила като за пластмаса. Един от най-големите китайски сайтове за търговия с дрехи има над 300 000 нови модели годишно, това са около 1000 нови модела на ден. Франция наскоро въведе правилото, с което задължава всеки търговец на бързата мода да плаща продуктова такса, която може да достигне до 10 евро на бройка", добави Иван Люцканов.

Гледайте целия разговор във видеото.