fallback

Защо се стигна до опита за покушение над Тръмп и ще повлияе ли той на изборите?

Христофор Караджов, Чавдар Стефанов и Огнян Дъскарев смятат, че изборите в САЩ са много важни

15.07.2024 | 11:08 Автор: Вяра Димова

Кандидатът на републиканците на президентските избори Доналд Тръмп оцеля при опит за покушение на предизборен митинг в Пенсилвания. Тръмп беше прострелян в ухото, но няма опасност за живота му. Един човек от публиката загина, а други бяха ранени. Нападателят - 20-годишният Томас Матю Крукс, беше ликвидиран.

"Вчера стана известно името на извършителя. Няма много информация за него. Президентът Байдън произнесе реч от Овалния кабинет и отново призова за сваляне на градуса на напрежението. Обеща всички нужни средства за гарантиране на сигурността и поиска пълно преразглеждане на мерките за сигурност на започващата конференция на републиканците", информира преподавателят в Калифорнийския университет Христофор Караджов в "България сутрин". 

По думите му американците, посещаващи предизборни събития, не изразяват притеснения за себе си, а повече определят акта на насилие като притеснителен.

"За последен път нещо подобно се случи през 1981 г., когато имаше опит за покушение над Роналд Рейгън, който беше сериозно ранен. Сега Байдън се обади на Тръмп, говорили са. Това, че Тръмп не пострада сериозно, работи в полза на неговата кампания", на мнение е Караджов.

Според международния анализатор Огнян Дъскарев снимката на Тръмп по време на опита за покушение е изключителна и показва непобедимостта на Тръмп.

"Ще остане в историята на САЩ. Уникална снимка. Всички политици говорят, че трябва да се намали езикът на омразата, въпросът е как се стигна до тази стрелба. На 8 юли Байдън говори по телефона със свои донори, които убеждава да не се оттеглят поради катастрофалния му дебат. Казва: "Време е да вдигнем мерника на Тръмп. Искането за единство са само приказки", смята анализаторът.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Чавдар Стефанов подчерта, че речта на Тръмп на конференцията в четвъртък се очаква с интерес.

"Тръмп действа разумно, призова да се успокоят страстите. Що се отнася до вицепрезидента - да, днес ще бъде обявен. Смятам, че ще бъде сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс", прогнозира Дъскарев.

Атентатът прибавя точки към кандидатурата на Тръмп, каза още Стефанов и е очевидно, че "се явява като победител на своя конгрес".

"Човек, който може да направи нова Америка. Що се отнася до демократите - горят мозъци да се промени стратегията. Случилото се в САЩ в значителна степен и почва в България. Парите са главното, което може да отрезви българските политици. Когато ПП-ДБ поиска среща от президента Радев, ще му припомнят, че излезе от президентството с юмрук. Една от причините за атентата срещу Тръмп е американското законодателство и притежаването на оръжието", категоричен е журналистът.

Гостите определиха изборите в САЩ като изключително важни, тъй като те са водеща държава, а кандидатите са много различни един от друг.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback