България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иванка Иванова: Въпросът за цялостната отговорност на прокуратурата е Конституционен

Необходимо ли е създаването на специално звено за борба с корупцията по високите етажи?

19.01.2015 | 12:10 Редактор: Мариета Иванова
Иванка Иванова: Въпросът за цялостната отговорност на прокуратурата е Конституционен

„Ключовите проблеми у нас са свързани с липсата на механизми да налагаме отговорност върху прокуратурата. Върху МВР имаме възможност, да налагаме отговорност, но никой няма интерес да го прави, това е един от основните проблеми,“ коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Иванка Иванова, директор на Правната програма на институт „Отворено общество“. В тази връзка тя допълни, че „съдиите и прокурорите у нас не могат да бъдат уволнявани“. На тях могат да бъдат налагани само дисциплинарни наказания, при това по доста сложна и тромава процедура, включваща участие на Висшия съдебен съвет. - „А, той е изключително избирателен в подхода си кого да дисциплинира“, коментира Иванова.

Тя подчерта, че „въпросът за цялостната отговорност на прокуратурата, и особено за разследване на хипотези за участие на самите върхови нива на прокуратурата в извършването на престъпления у нас е Конституционен, защото той предполага да бъде преразгледано мястото на прокуратурата по някакъв начин или да бъдат въведени някакви парламентарни гаранции за отчет“.

По думите й, за да бъде обсъждана идеята за създаване да специално звено за борба с корупцията по високите етажи, трябва да бъде представено конкретно какво ще представлява това звено, какви ще бъдат неговите функции и т.н.

Вижте цялото интервю от видео файла.