fallback

За учителя и мъдрец Ваклуш духовното властва над материалното

"Хората като него са извън времето, те спират времето", сподели режисьорът Николай Василев

12.07.2024 | 12:25 Автор: Елеонора Танева

Бунтовник през целия си живот, още през 1998 година Ваклуш Толев внася в ООН идеята си да има клауза не само за защита на правата на човека, но и за защита на душата му. В продължение на над 20 г. Николай Василев прави филм за живота на тази интересна и загадъчна личност, учител и мъдрец. Лентата се появи за зрителите за 100-годишнината от рождението на Ваклуш Толев.

"Хората като него са извън времето, те спират времето. Казват нещо, което е за малцина, после става масово. Той все едно гостуваше от друго време и пространство. Срещна хиляди хора в живота си, малка част успяха да разберат посланията му и си замина. Винаги времето има нужда от такива хора, те създават еволюционни стъпала", каза режисьорът Николай Василев в студиото на "България сутрин".

Две години той е следвал учителя Ваклуш, снимал е и подготвял филма 20 г.

"Има много вълнуваща биография. Имаше условие за правене на филм. Бил е будно дете, имал е антикомунистическа активност, бил е царски офицер, Народният съд му иска смъртна присъда, попадал е в затвори с доживотна присъда, обиколил е политически затвори и лагери. На 28 г. преживява духовна будност и твърди, че за него страданието не съществува, че злото не съществува", разказа Николай Василев.

В ефира на Bulgaria ON AIR авторът на филма посочи основен принцип на учителя Ваклуш - да не се противопоставяме и губим енергия в битка на доброто и злото.

"В затвора не е имал страх, ограниченията за него не са били проблем. Когато човек събуди духовността си, материалният свят престава да е властен", обясни Василев.

На "София филм фест" лентата се нареди като най-гледан документален филм. Повече от 130 са прожекциите в цял свят, включително в САЩ, Канада. Филмът има над 10 награди, селектиран е за 28 фестивала. Последната статуетка е от Кан.

На 18 юли лентата за учителя Ваклуш може да бъде видяна в кино "Одеон".

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback