fallback

Уникална за България вътреутробна операция: Д-р Чавеева и екип специалисти спасиха близнаци

"За територията на нашата страна това е много рядко нещо", посочи доц. д-р Петя Чавеева

12.07.2024 | 12:03 Автор: Беатрис Младжова

За първи път у нас беше направена вътреутробна фетална операция при специфична триплодна еднояйчна бременност, която даде шанс на двете здрави бебета да живеят. Операцията е извършена от доц. д-р Петя Чавеева и нейния екип в Отделението по фетална медицина на болница "Д-р Щерев". 

"Този случай, за щастие, показва, че лекарите трябва да работим колаборативно, това е мултидисциплинарен екип, който пое грижите за Бедрие, майката на двете момиченца. Майката бе насочена от колеги от "Майчин дом", проф. Иван Костов се бе запознал със случая. Става въпрос за еднояйчни тризнаци - нещо изключително рядко, честотата е 1/100 000. Моментът, в който Бедрие потърси моя екип, установихме, че наистина се касае за еднояйчни тризнаци. За съжаление, един от тризнаците беше в много тежко общо състояние", обясни доц. д-р Петя Чавеева за "България сутрин".

Докторът и екипът ѝ имат по-малко от 24 часа да вземат решение за вътреутробната фетална операция.

"Когато имаме обща плацента, а в случая една плацента храни 3 бебета, състоянието на всеки един от близнаците рефлектира мигновено върху състоянието на другите 2 бебета. Ако загине 1 от трите плода, загиват мигновено и другите два", допълни доц. д-р Чавеева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея тази операция е уникална за България, предвид това колко е рядка.

"Имаме еднояйчни тризнаци, една плацента и всяко от тях е разположено в собствен сак. Нещо, което се случва твърде рядко. Усложняването на такъв тип бременност е характерната за еднояйчните близнаци или тризнаци връзка на повърхността на плацентата от съдови комуникации и се изразява в небалансираност - едното бебе получава, а другите две дават кръв и този дисбаланс се отразява в състоянието на трите бебета. В този случай на Бедрие имахме едно бебенце, което бе много тежко засегнато и опасността да загине пред очите ни беше голяма", коментира специалистът.

По думите на доц. д-р Чавеева макар екипът да е знаел, че третото бебе няма шансове, са били длъжни да дадат 100% шанс на другите две.

"За територията на нашата страна това е много рядко нещо. През 2014 г. направихме първата вътреутробна операция на близнаци и трябваше да минат 10 години, за да стигне до нас случай с тризнаци. За нас беше въпрос на много голяма концентрация и много голяма гъвкавост между мен и д-р Цветослав Василев, за да го осъществим планово, но успяхме да се справим. Уведомена съм, че всичко е наред за момента, все пак да се родиш в 29-а седмица е нещо, което изисква много грижи", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback